- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
W Indiach wiele jest modyfikacji tego przepisu. Ten powstał w jednym z indyjskich aśramów, a herbata według niego przyrządzona jest wspaniała. Ja lubię ją w wersji bardzo słodkiej.
2 szklanki wody
1 szklanka mleka
1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu (uwaga: zielonego, nie czarnego!)
1 goździk ubity w moździerzu
mały kawałek kory cynamonu - dokładnie zmielony
szczypta: gałki muszkatołowej, suszonego imbiru
kilka plasterków (2-3) świeżego imbiru
opcjonalnie: trawa cytrynowa, 1/4 łyżeczki anyżu
1-2 łyżeczki czarnej herbaty granulowanej (ja używam Brooke Bond, generalnie - im mocniejsza, tym lepiej. Indusi używają najtańszej herbaty tzw. tea dust)
Mleko i wodę wlać do garnuszka, wsypać przyprawy i zagotować na wolnym ogniu. Następnie wsypać herbatę i znowu zagotować. Zdjąć z ognia, Odstawić na kilka minut, przelać herbatę przez sitko do kubeczków i posłodzić.

2 szklanki wody
1 szklanka mleka
1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu (uwaga: zielonego, nie czarnego!)
1 goździk ubity w moździerzu
mały kawałek kory cynamonu - dokładnie zmielony
szczypta: gałki muszkatołowej, suszonego imbiru
kilka plasterków (2-3) świeżego imbiru
opcjonalnie: trawa cytrynowa, 1/4 łyżeczki anyżu
1-2 łyżeczki czarnej herbaty granulowanej (ja używam Brooke Bond, generalnie - im mocniejsza, tym lepiej. Indusi używają najtańszej herbaty tzw. tea dust)
Mleko i wodę wlać do garnuszka, wsypać przyprawy i zagotować na wolnym ogniu. Następnie wsypać herbatę i znowu zagotować. Zdjąć z ognia, Odstawić na kilka minut, przelać herbatę przez sitko do kubeczków i posłodzić.
Ostatnią edycję dokonał moderator: