Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Maślane drożdżówki z truskawkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 866629" data-attributes="member: 12156"><p>[ATTACH=full]42744[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]42745[/ATTACH]</p><p></p><p>Maślane drożdżówki z truskawkami (15 szt.)</p><p></p><p>Ciasto drożdżowe</p><p>* ok. 250ml mleka</p><p>* 25g świeżych drożdży</p><p>* 100g cukru</p><p>* 650g mąki pszennej (+50g dodatkowo)</p><p>* 140g masła</p><p>* pół łyżeczki soli</p><p>* 1 jajko</p><p></p><p>Nadzienie z truskawek</p><p>* 400g truskawek</p><p>* 3 łyżki cukru</p><p>* 1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia</p><p></p><p>Truskawki drobno pokroić, wymieszać z cukrem i mąką.</p><p></p><p>Mleko lekko podgrzać w garnuszku (dosłownie 10 sekund od postawienia na gazie), dodać drożdże, 20g cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć o odstawić na 30 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty.</p><p>Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki).</p><p>Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę, w tym czasie zagniatając lekko ciasto co 20 minut.</p><p>Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować kulkę, z której następnie formować placuszek (można rozwałkować). Na środek układać po czubatej łyżce nadzienia i formować bułeczkę sklejając ciasto pod spód.</p><p>Układać na przygotowanej blasze, przykryć folią na 15 minut.</p><p>Smarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 866629, member: 12156"] [ATTACH=full]42744[/ATTACH] [ATTACH=full]42745[/ATTACH] Maślane drożdżówki z truskawkami (15 szt.) Ciasto drożdżowe * ok. 250ml mleka * 25g świeżych drożdży * 100g cukru * 650g mąki pszennej (+50g dodatkowo) * 140g masła * pół łyżeczki soli * 1 jajko Nadzienie z truskawek * 400g truskawek * 3 łyżki cukru * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia Truskawki drobno pokroić, wymieszać z cukrem i mąką. Mleko lekko podgrzać w garnuszku (dosłownie 10 sekund od postawienia na gazie), dodać drożdże, 20g cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć o odstawić na 30 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty. Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę, w tym czasie zagniatając lekko ciasto co 20 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować kulkę, z której następnie formować placuszek (można rozwałkować). Na środek układać po czubatej łyżce nadzienia i formować bułeczkę sklejając ciasto pod spód. Układać na przygotowanej blasze, przykryć folią na 15 minut. Smarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Maślane drożdżówki z truskawkami
Top
Bottom