Maślane ragaliki drożdżowe

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Maślane rogale (16 szt.):
* 500g mąki pszennej
* 2 łyżki miodu
* 5 łyżek ciepłej wody
* 30g drożdży świeżych
* 100ml mleka
* 50g masła
* 1 jajko
* 1/4 szklanki cukru

Na wierzch:
* 1 jajko
* mak

Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia oprószonym mąką

Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (piekłam z termoobiegiem).
 

Załączniki

  • S8007287a.jpg
    S8007287a.jpg
    28.8 KB · Wyświetleń: 0
  • S8007299.JPG
    S8007299.JPG
    42.3 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy