Maślankowa nocna chałka

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
15,913
1,961
113
ma_l11.JPG
Składniki :
• ½ szklanki mąki krupczatki
• 1 szklanka mąki tortowej + do podsypania
• ½ szklanki maślanki
• 25 g drożdży
• 1 jajko
• Cukier waniliowy
• 2 – 3 łyżki cukru
• 35 g masła
• Szczypta soli



W misce wymieszać mąkę z solą. Drożdże zasypać 1 łyżką cukru i pozostawić do rozpuszczenia się drożdży. Maślankę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i jakiem, dodać do mąki razem z rozpuszczonymi drożdżami. Krótko wymieszać razem. Masło rozpuścić i lekko ciepłe dodać do ciasta. Wyrobić ciasto.
Następnie przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć miskę (można folią spożywczą) i wstawić do lodówki na noc (lub kilka godzin)
Rano: wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na sześć równych części, z każdej z nich utoczyć dość długi wałeczek. Wałeczki muszą być jednakowej długości
Układamy po trzy wałeczki razem, tuż obok siebie., tak aby utworzyły takie niby trzywałeczkowe , dwie wstęgi. Wstęgi układamy na krzyż po lekkim skosie (podobnie jak litera X).

1. Prawy górny róg przekładamy w lewo tak aby koniec znajdował się pośrodku, pomiędzy dwoma dolnymi
2. Lewy dolny róg przekładamy w prawo ponad tym 1-przełożonym i układamy przed prawy dolnym rogiem
3. Prawy dolny róg przekładamy w lewo ponad 2-przełożonym
4. Lewy górny róg przekładamy pod 1-przełożonym i nad 3-przełożonym
5. Wszystkie końcówki podwijamy pod spód chały

Chałkę odstawiamy do wyrastania, a następnie należy posmarować mlekiem skondensowanym lub jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni przez ok. 30 minut
ma_l8.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylwus

Member
Sty 22, 2010
11
0
0
Wyglada bardzo smacznie!! A jak smakuje, ma mieciutka skorke? Jak miazsz wyglada, jest mieciutki jak wata?
denknach.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
15,913
1,961
113

Załączniki

  • ma_l2_1.JPG
    ma_l2_1.JPG
    120.8 KB · Wyświetleń: 39

Sylwus

Member
Sty 22, 2010
11
0
0
[quote name='Krystyna9' post='988831' date='16 Jun 2010, 20:21 ']a tak wygląda. Tylko tu była bułeczka rozerwana (gorąca), zrobiona razem z tą chałką, z tego samego ciasta. Skórka nie jest twarda i spieczona. Raczej miękka jak to w chałkach bywa


Akurat pieklam dzisiaj chalke
cook.gif
. Zapisuje przepis i nastepna chalka bedzie z twojego przepisu Krystyno9! Dziekuje za odpowiec i za zdjecie.
handclasp.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
15,913
1,961
113
dzisiaj na śniadanie sobie upiekłam, ale inaczej zaplatałam

cha_ka4.2.JPG

cha_ka4.15.JPG

cha_ka4.18.JPG

(zdjęcia kiepskie, bo na dworze szaruga i dosyć ciemno z tego powodu)
 

Załączniki

  • cha_ka4.2.JPG
    cha_ka4.2.JPG
    122.7 KB · Wyświetleń: 54
  • cha_ka4.15.JPG
    cha_ka4.15.JPG
    112.3 KB · Wyświetleń: 53
  • cha_ka4.18.JPG
    cha_ka4.18.JPG
    114.9 KB · Wyświetleń: 52
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
Niestety mi zupełnie nie wyszła. Popękała, a po upieczeniu wyszła zbita, twarda, ciężka i zupełnie nie przypominająca chałki :( Wszystko robiłam zgodnie z przepisem więc co zrobiłam źle?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
26,198
1,116
113
Szkoda, że się nie udała.
Jak popękała i była zbita, to nie urosła wystarczająco. A w lodówce jak rosła?
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
6,813
470
83
ja.1980 @ 31 Mar 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1657906Niestety mi zupełnie nie wyszła. Popękała, a po upieczeniu wyszła zbita, twarda, ciężka i zupełnie nie przypominająca chałki
icon_sad.gif
Wszystko robiłam zgodnie z przepisem więc co zrobiłam źle?
Śmiem podejrzewać, że miałaś bardzo suchą mąkę i w rezultacie za mało płynu. Ostatnio piekłam tę chałkę i na moje ciasto było za gęste, więc rozrzedzałam.

Wyszła tak:cha_ka_KrysiB_cc.jpg
 

Załączniki

  • cha_ka_KrysiB_cc.jpg
    cha_ka_KrysiB_cc.jpg
    326.6 KB · Wyświetleń: 37

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
26,198
1,116
113
qd ładne chały, ale po wyraźnym splocie widać, że ciasto było sprężyste.
Ja z kolei chyba robię za rzadkie ciasta, bo prawie nie widać warkocza. Pewnie dlatego moje chleby nadają się raczej do foremek.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
15,913
1,961
113
no właśnie z drożdżowymi ciastami to jest tak, że wszystko zależy od mąki. Teraz to już wiem, ale kiedyś też miałam problemy jak chciałam robić z jakiegoś przepisu i trzymałam się go. No bo często gęsto trzeba było właśnie więcej płynu dać. Jajka też różnej wielkości przecież. Ja ostatnio mam swojskie które są wielkie po prostu. 3XL niczym ja
icon_mrgreen.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
6,813
470
83
Krysiu! Zachciało mi się chałki...
Jak widać na początku maszyna sobie pozwoliłą zaszyfrować przepis, czy mogłabyś podać ilości składników?
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
15,913
1,961
113
Dziękuję Ula za podlinkowanie. Dopiero teraz weszłam. Niestety, ale po zmianie cina, wiele przepisów jest szyfrem. Edytować się nie da, chyba że moderator może zmienić.
W przepisie jest podana ilość maślanki jaką użyłam. Ale mąka mące nierówna, więc trzeba patrzeć na konsystencję ciasta i ewentualnie dodać 1-3 łyżki maślanki czy mleka nawet. Ilość drożdży można spokojnie zmniejszyć jeszcze.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
26,198
1,116
113
Też zauważyłam, że zdarzaja się źle przeniesione przepisy. Jesli pochodzą z blogów. tak jak ten, łatwo je odnaleźć, w innych razach można jeszcze liczyć na kopie z prywatnych zbiorów.
Mam propozycję, aby takie znalezione ułomne przepisy poprawiać/uzupełniać w ostatnim poście odnośnego wątku. Może to zrobic każdy, kto dysponuje takim przepisem, niekoniecznie autor.

qd rozumiem ból z powodu utraty zasobów. Tak się tego boję, że co jakis czas całą zakładkę pt. Kuchnia synchronizuję ze zbiorem na pendrivie. :)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
7,296
391
83
Swoim wpisem Buka mi przypomniała, że już czas skopiować wszystkie posiadane przepisy na zapasowy dysk. Robię to mniej więcej co pół roku.
 
  • Like
Reakcje: Buka

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
6,813
470
83
qd rozumiem ból z powodu utraty zasobów. Tak się tego boję, że co jakis czas całą zakładkę pt. Kuchnia synchronizuję ze zbiorem na pendrivie. :)
Kluczowe jest "co jakiś czas". Ja też miałam w chmurze wiekszość zasobów, ale odkładałam i odkładałam wrzucenie kolejnego czasu i stało się. Co właśnie mi przypomniało, że znowu mam zaległości! Włączam kopiowanie i idę szykować łóżko dla gościa.