Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Maślankowa nocna chałka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 982885" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]52989[/ATTACH]</p><p><strong>Składniki :</strong></p><p>• ½ szklanki mąki krupczatki</p><p>• 1 szklanka mąki tortowej + do podsypania</p><p>• ½ szklanki maślanki</p><p>• 25 g drożdży</p><p>• 1 jajko</p><p>• Cukier waniliowy</p><p>• 2 – 3 łyżki cukru</p><p>• 35 g masła</p><p>• Szczypta soli</p><p></p><p></p><p></p><p>W misce wymieszać mąkę z solą. Drożdże zasypać 1 łyżką cukru i pozostawić do rozpuszczenia się drożdży. Maślankę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i jakiem, dodać do mąki razem z rozpuszczonymi drożdżami. Krótko wymieszać razem. Masło rozpuścić i lekko ciepłe dodać do ciasta. Wyrobić ciasto.</p><p>Następnie przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć miskę (można folią spożywczą) i wstawić do lodówki na noc (lub kilka godzin)</p><p>Rano: wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na sześć równych części, z każdej z nich utoczyć dość długi wałeczek. Wałeczki muszą być jednakowej długości</p><p>Układamy po trzy wałeczki razem, tuż obok siebie., tak aby utworzyły takie niby trzywałeczkowe , dwie wstęgi. Wstęgi układamy na krzyż po lekkim skosie (podobnie jak litera <strong>X)</strong>.</p><p></p><p>1. Prawy górny róg przekładamy w lewo tak aby koniec znajdował się pośrodku, pomiędzy dwoma dolnymi</p><p>2. Lewy dolny róg przekładamy w prawo ponad tym 1-przełożonym i układamy przed prawy dolnym rogiem</p><p>3. Prawy dolny róg przekładamy w lewo ponad 2-przełożonym</p><p>4. Lewy górny róg przekładamy pod 1-przełożonym i nad 3-przełożonym</p><p>5. Wszystkie końcówki podwijamy pod spód chały</p><p></p><p>Chałkę odstawiamy do wyrastania, a następnie należy posmarować mlekiem skondensowanym lub jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni przez ok. 30 minut</p><p>[ATTACH=full]52988[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 982885, member: 4258"] [ATTACH type="full" alt="ma_l11.JPG"]52989[/ATTACH] [B]Składniki :[/B] • ½ szklanki mąki krupczatki • 1 szklanka mąki tortowej + do podsypania • ½ szklanki maślanki • 25 g drożdży • 1 jajko • Cukier waniliowy • 2 – 3 łyżki cukru • 35 g masła • Szczypta soli W misce wymieszać mąkę z solą. Drożdże zasypać 1 łyżką cukru i pozostawić do rozpuszczenia się drożdży. Maślankę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i jakiem, dodać do mąki razem z rozpuszczonymi drożdżami. Krótko wymieszać razem. Masło rozpuścić i lekko ciepłe dodać do ciasta. Wyrobić ciasto. Następnie przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć miskę (można folią spożywczą) i wstawić do lodówki na noc (lub kilka godzin) Rano: wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na sześć równych części, z każdej z nich utoczyć dość długi wałeczek. Wałeczki muszą być jednakowej długości Układamy po trzy wałeczki razem, tuż obok siebie., tak aby utworzyły takie niby trzywałeczkowe , dwie wstęgi. Wstęgi układamy na krzyż po lekkim skosie (podobnie jak litera [B]X)[/B]. 1. Prawy górny róg przekładamy w lewo tak aby koniec znajdował się pośrodku, pomiędzy dwoma dolnymi 2. Lewy dolny róg przekładamy w prawo ponad tym 1-przełożonym i układamy przed prawy dolnym rogiem 3. Prawy dolny róg przekładamy w lewo ponad 2-przełożonym 4. Lewy górny róg przekładamy pod 1-przełożonym i nad 3-przełożonym 5. Wszystkie końcówki podwijamy pod spód chały Chałkę odstawiamy do wyrastania, a następnie należy posmarować mlekiem skondensowanym lub jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 190 stopni przez ok. 30 minut [ATTACH type="full" alt="ma_l8.JPG"]52988[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Maślankowa nocna chałka
Top
Bottom