Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Maślany zawijaniec drożdżowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1029377" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]56928[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>&#8226; 125 – 130 ml mleka ciepłego</p><p>&#8226; 15 – 20 g drożdży</p><p>&#8226; 300 g mąki</p><p>&#8226; Szczypta soli</p><p>&#8226; 2 – 3 łyżki cukru</p><p>&#8226; 1 łyżeczka octu</p><p>&#8226; 1 jajko</p><p>&#8226; 4 łyżki oleju (z pestek winogron)</p><p>&#8226; Ok. 100 g bardzo miękkiego masła (do smarowania warstw ciasta)</p><p>&#8226; Mleko skondensowane do posmarowania wierzchu zawijańca</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie: </strong></p><p></p><p>Do miseczki wbić jajko, dodać ocet, olej i sól. Dokładnie wszystko wymieszać. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, dodać 1 łyżkę mąki. Poczekać aż zaczyn podrośnie. Do mąki dodać zaczyn i wymieszane jajko z pozostałymi składnikami. Zagnieść miękkie ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.</p><p>Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z części uformować w mały prostokąt, przykryć ściereczką i dać odpocząć przez ok. 10 minut. Następnie każdy z prostokątów należy rozwałkować na większy, o wymiarach ok. 15-20 x 30-35cm i posmarować miękkim masłem i zrolować. </p><p></p><p>[ATTACH=full]56924[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]56925[/ATTACH]</p><p></p><p>Bierzemy po dwie rolki i splatamy razem. </p><p></p><p>[ATTACH=full]56926[/ATTACH]</p><p></p><p>Tortownicę o śr. 20 – 22cm posmarować masłem i bardzo delikatnie oprószyć mąką. Oba końce pierwszego warkocza sklejamy razem i układamy w tortownicy, tak aby powstał nam okrąg (warkocz nie powinien dochodzić do brzegów tortownicy) z wolnym środkiem. Drugi warkocz zawijamy wokół siebie a końce warkocza wkładamy do jego środka. Układamy go po środku pierwszego warkocza. </p><p></p><p>[ATTACH=full]56927[/ATTACH]</p><p></p><p>Tortownicę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrastania. Powinno dojść do boków tortownicy. Wyrośniętego zawijańca smarujemy mlekiem skondensowanym (dość obficie) i posypujemy: makiem, sezamem, kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia, gdyby wierzch ciasta mocno się rumienił, należy przykryć papierem lub folią aluminiową i dopiec.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]56929[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1029377, member: 4258"] [ATTACH=full]56928[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] • 125 – 130 ml mleka ciepłego • 15 – 20 g drożdży • 300 g mąki • Szczypta soli • 2 – 3 łyżki cukru • 1 łyżeczka octu • 1 jajko • 4 łyżki oleju (z pestek winogron) • Ok. 100 g bardzo miękkiego masła (do smarowania warstw ciasta) • Mleko skondensowane do posmarowania wierzchu zawijańca [B]Wykonanie: [/B] Do miseczki wbić jajko, dodać ocet, olej i sól. Dokładnie wszystko wymieszać. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże, dodać 1 łyżkę mąki. Poczekać aż zaczyn podrośnie. Do mąki dodać zaczyn i wymieszane jajko z pozostałymi składnikami. Zagnieść miękkie ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z części uformować w mały prostokąt, przykryć ściereczką i dać odpocząć przez ok. 10 minut. Następnie każdy z prostokątów należy rozwałkować na większy, o wymiarach ok. 15-20 x 30-35cm i posmarować miękkim masłem i zrolować. [ATTACH=full]56924[/ATTACH] [ATTACH=full]56925[/ATTACH] Bierzemy po dwie rolki i splatamy razem. [ATTACH=full]56926[/ATTACH] Tortownicę o śr. 20 – 22cm posmarować masłem i bardzo delikatnie oprószyć mąką. Oba końce pierwszego warkocza sklejamy razem i układamy w tortownicy, tak aby powstał nam okrąg (warkocz nie powinien dochodzić do brzegów tortownicy) z wolnym środkiem. Drugi warkocz zawijamy wokół siebie a końce warkocza wkładamy do jego środka. Układamy go po środku pierwszego warkocza. [ATTACH=full]56927[/ATTACH] Tortownicę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrastania. Powinno dojść do boków tortownicy. Wyrośniętego zawijańca smarujemy mlekiem skondensowanym (dość obficie) i posypujemy: makiem, sezamem, kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. W trakcie pieczenia, gdyby wierzch ciasta mocno się rumienił, należy przykryć papierem lub folią aluminiową i dopiec. [ATTACH=full]56929[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Maślany zawijaniec drożdżowy
Top
Bottom