Przepis zaczerpnięty od Agnieszki Kręglickiej. Robiłam je kilka razy i spokojnie mogę polecić, tym bardziej, że ma dość wszechstronne zastosowanie.
Składniki
kostka świeżego masła
2 utarte ząbki czosnku
skórka otarta ze sparzonej cytryny (tylko żółta)
2 garście dorodnych liści bazylii
Bazylię umyć i dobrze osuszyć. Układać listki jeden na drugim, zwijać w ciasny rulonik i kroić bardzo ostrym nożem w paseczki. Miękkie masło rozetrzeć łyżką i dokładnie wymieszać z czosnkiem, skórką otartą z cytryny i pokrojoną bazylią. Zawinąć masło w folię spożywczą, formując wałek i schłodzić w lodówce lub zamrozić. Kroić w plastry i kłaść na pieczoną lub smażoną rybę, kotlety schabowe, warzywa lub po prostu podawać do chleba.
Składniki
kostka świeżego masła
2 utarte ząbki czosnku
skórka otarta ze sparzonej cytryny (tylko żółta)
2 garście dorodnych liści bazylii
Bazylię umyć i dobrze osuszyć. Układać listki jeden na drugim, zwijać w ciasny rulonik i kroić bardzo ostrym nożem w paseczki. Miękkie masło rozetrzeć łyżką i dokładnie wymieszać z czosnkiem, skórką otartą z cytryny i pokrojoną bazylią. Zawinąć masło w folię spożywczą, formując wałek i schłodzić w lodówce lub zamrozić. Kroić w plastry i kłaść na pieczoną lub smażoną rybę, kotlety schabowe, warzywa lub po prostu podawać do chleba.