Masło bazyliowe

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis zaczerpnięty od Agnieszki Kręglickiej. Robiłam je kilka razy i spokojnie mogę polecić, tym bardziej, że ma dość wszechstronne zastosowanie.

Składniki

kostka świeżego masła
2 utarte ząbki czosnku
skórka otarta ze sparzonej cytryny (tylko żółta)
2 garście dorodnych liści bazylii

Bazylię umyć i dobrze osuszyć. Układać listki jeden na drugim, zwijać w ciasny rulonik i kroić bardzo ostrym nożem w paseczki. Miękkie masło rozetrzeć łyżką i dokładnie wymieszać z czosnkiem, skórką otartą z cytryny i pokrojoną bazylią. Zawinąć masło w folię spożywczą, formując wałek i schłodzić w lodówce lub zamrozić. Kroić w plastry i kłaść na pieczoną lub smażoną rybę, kotlety schabowe, warzywa lub po prostu podawać do chleba.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ja robię podobne masło, doskonale się sprawdza np. w kotletach de volaille. Zachęcam wszystkich do spróbowanie tego pysznego masełka. Następnym razem skorzystam z pomysłu Seniorki i dodam do mojego czosnek.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy