Masło domowe

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
futro76 @ 8 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953514pytałam bo ostatnio jak kupiłam ser żeby zrobić smażony to.. zdechł ser. i juz wiem ze z tego kupnego w sklepie nie bede robić. pomysł z masełkiem świetny, wypróbuje napewno.
icon_smile.gif

co do bambra to chyba zapomniałam ze to po " poznańskiemu" i nie każdy kojarzy.
rofl.gif
nie jestem pewna, ale ser moze musi byc jakis specjalny
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
futro76 @ 8 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=953514pytałam bo ostatnio jak kupiłam ser żeby zrobić smażony to.. zdechł ser.
rofl.gif
ser robiłam z przepisu z cina musiałabym poszukać, z sera białego tłustego. niestety zgnił w zupełnie inny sposób niż powinien. trudno to opisać ale normalnie to powinien pachnieć ... skarpetkami a ten pachniał tak bardzo ostro kwaskowe. i konsystencja tez była jakaś taka nie jak powinna.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mi, piekne maselko
icon_biggrin.gif



Moni, tutaj przepis na domowy twarog, a tutaj na ser smazony, moze sie przydadza
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
I jeszcze hauskase Karotki znalazlam
 

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
no miał byc taki prawdziwy ser a wyszło prawdziwe g...o
icon_mrgreen.gif
. juz wiem ze musi być od prawdziwej krowy a nie sklepowej
icon_mrgreen.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
śliczne masło. Może spróbuję z ciekawości z marchewką. Kiedyś robiłam ale bez barwnika
icon_wink.gif
mieszając śmietanę w zwyczajnym zakręconym szczelnie słoiku, ale to długo trwało. Robiłam też kiedyś w prawdziwej maselnicy baardzo dawno temu, kiedym dziecięciem była...
 

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
też będąc dziecięciem niewinnym robiłam masło w maśniczce (tak się to na pogórzu nazywało). Wyśmienite. Ale chyba maślanka znacznie lepsza. No kusi to masło, ale nie wiem, czy mi ochoty wystarczy... Coś leniwa jestem na wiosnę...
icon_mrgreen.gif

THX za przepis i inspirację
anbetung.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mi, bardzo dziekuje za super pomysl z sokiem marchewkowym.
Maslo zrobione.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,669
2,967
113
Muszę się zaprzyjaźnić z jakimś bambrem, inaczej przyjdzie mi chyba krowę na balkonie zapuścić.
baa.gif

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
tatter @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961177Mi, bardzo dziekuje za super pomysl z sokiem marchewkowym.
Maslo zrobione.
Tatter, ogromnie się cieszę, śliczne Ci wyszło
icon_biggrin.gif

(przyznam, że zamiast odwołania do "maślanego wątku" wolałabym odwołanie do przepisu na blogu http://passionfruit.blox.pl/2010/03/Maslo-domowe.html
icon_wink.gif
)


Buka @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961213Muszę się zaprzyjaźnić z jakimś bambrem, inaczej przyjdzie mi chyba krowę na balkonie zapuścić.
baa.gif
U mnie się nie zmieści. Chyba, że są jakieś miniatruowe japońskie wersje, jak w przypadku świnek
icon_mrgreen.gif
Buko, spróbuj z kupną, także wychodzi pyszne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,669
2,967
113
Sam pomysł pociąga, ale chyba nie sprobuję, bo musiałabym użyć sklepowej śmietanki. Kupuję dobre masło i to musi wystarczyć.
icon_wink.gif

Skąd zresztą brać czas i siły na te wszystkie domowe produkcje? Wystarczy, że, piekę chleb i bułki oraz robię jogurt i wędliny, przetwory owocowe i warzywne, susze. Chwatit
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
A czy produkt uboczny w postaci maślanki można wykorzystać do ciasta chlebowego?
Bo maślankę to ja specjalnie w sklepie kupuję do chlebowych wypieków, to ta śmietana byłaby już wykorzystana w 100%
gruebel_2.gif

mniam, marzy mi się domowe masełko na domowym chlebku...
lecker.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Piadino, można jak najbardziej.
tyle, ze ta maślanka nie wygląda jak ta kupna z kartonu. z kartonu jest gęsta, biała, kwaskowa. Ta jest rzadka jak mleko, pół-przezroczysta i nie tak wyrazista w smaku.

A domowe masło na domowym chlebie to jest zdecydowanie to, co tygryski lubią najbardziej. Do tego domowa konfitura lub domowa wędlina.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: