- Gru 21, 2011
- 54
- 0
- 0
Mast-o Khiar to osobliwa mizeria. Trochę bogatsza w smaki od naszej polskiej. Przepis podała mi moja znajoma, Javane.
Składniki
Świeży i drobno pokrojony ogórek
3 szklanki dobrego jogurtu
1 szklanka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
2 łyżeczki świeżej mięty (może być też wysuszona)
1 łyżka soku z limonek
sól, pieprz
3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)
1 mniejszy ząbek czosnku
Wykonanie
1. Łączymy ogórka z jogurtem i śmietaną. Mieszamy.
2. Dodajemy sól, pieprz, miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, kminek. Mieszamy.
3. Na końcu dodajemy sok z limonki, dodajemy go powoli, próbując potrawę, żeby nie wyszła zbyt kwaśna.
Podajemy do dań z ryżem oraz chlebem naan.
Składniki
Świeży i drobno pokrojony ogórek
3 szklanki dobrego jogurtu
1 szklanka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
2 łyżeczki świeżej mięty (może być też wysuszona)
1 łyżka soku z limonek
sól, pieprz
3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
Pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)
1 mniejszy ząbek czosnku
Wykonanie
1. Łączymy ogórka z jogurtem i śmietaną. Mieszamy.
2. Dodajemy sól, pieprz, miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy, kminek. Mieszamy.
3. Na końcu dodajemy sok z limonki, dodajemy go powoli, próbując potrawę, żeby nie wyszła zbyt kwaśna.
Podajemy do dań z ryżem oraz chlebem naan.

Ostatnią edycję dokonał moderator: