- Maj 11, 2008
- 2,419
- 2,352
- 113
Przepis pochodzi z ksiazki "Tapas - the food and the music". Salatka jest bardzo ciekawa w smaku, orzezwiajaca dzieki nutom miety i cytryny. Calosc przelamuja slodkie rodzynki i chrupiace orzeszki piniowe.
- 500 g cukinii (najlepsza jest mloda, bo mala, ale mozna tez zrobic ze starszej i wiekszej)
- oliwa z oliwek
- 1-2 spore zabki czosnku
- 1/3 szklanki orzeszkow piniowych
- 1/3 szklanki rodzynek
- 3 lyzki posiekanej swiezej miety
- 2 lyzki (lub wiecej, do smaku) soku z cytryny
- sol, pieprz
Oliwe rozgrzac na patelni, dodac czosnek przekrojony na pol. Smazyc do zezlocenia, wyjac czosnek. Na patelnie wlozyc cukinie pokrojona w cienkie plasterki i smazyc czesto mieszajac az zmieknie. Przelozyc do miski, dodac orzeszki, rodzynki, miete i wlac sok z cytryny. Doprawic sola i pieprzem, w razie potrzeby dodac wiecej soku lub oliwy. Calosc wymieszac i schlodzic.
Dla mnie salatka byla smaczniejsza tuz po zrobieniu, chociaz schlodzona tez jest bardzo dobra.
Zdjecie wieczorne, bo salatka byla na kolacje. Dzis juz oczywiscie nie ma czemu robic zdjec
- 500 g cukinii (najlepsza jest mloda, bo mala, ale mozna tez zrobic ze starszej i wiekszej)
- oliwa z oliwek
- 1-2 spore zabki czosnku
- 1/3 szklanki orzeszkow piniowych
- 1/3 szklanki rodzynek
- 3 lyzki posiekanej swiezej miety
- 2 lyzki (lub wiecej, do smaku) soku z cytryny
- sol, pieprz
Oliwe rozgrzac na patelni, dodac czosnek przekrojony na pol. Smazyc do zezlocenia, wyjac czosnek. Na patelnie wlozyc cukinie pokrojona w cienkie plasterki i smazyc czesto mieszajac az zmieknie. Przelozyc do miski, dodac orzeszki, rodzynki, miete i wlac sok z cytryny. Doprawic sola i pieprzem, w razie potrzeby dodac wiecej soku lub oliwy. Calosc wymieszac i schlodzic.
Dla mnie salatka byla smaczniejsza tuz po zrobieniu, chociaz schlodzona tez jest bardzo dobra.
Zdjecie wieczorne, bo salatka byla na kolacje. Dzis juz oczywiscie nie ma czemu robic zdjec
