Mazurek bakaliowy

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Od tygodnia szukam wszędzie tego przepisu
ugly_08.gif

Wiedziałam, że go na pewno piekłam, ale nie wpadłam na to, że to mazurek!

 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Upiekłam na laskowym spodzie tatter (w mojej wersji migdałowym), smarowałam dżemem Łowicz z czarnych porzeczek 100% w owoców, z bakalii użyłam orzechów włoskich i laskowych, suszonych moreli i wiśni oraz rodzynek, do polewy dałam trzy jajka, a że jestem trąba i zapomniałam kupić cytryny, to zamiast niej dolałam 3 łyżki domowej pigwówki, ilość cukru zmniejszyłam do 40 g. Bardzo nam ta kombinacja pasuje, więc zapisuję na przyszły rok dla własnej dziurawej pamięci. Dziękuję za przepis
icon_smile.gif
.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Joanno, czy koniecznie trzeba pod bakalie dawać dżem?
Pytam, bo nie lubię ciast z dżemem, marmoladą itp., a mam ochotę go upiec.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Nigdy nie robiłam bez dżemu, więc nie wiem, czy jest konieczny.
W mojej ocenie cienka warstwa czegoś kwaskowatego jest pod bakaliami zupełnie niewyczuwalna, ale przełamuje ich słodycz.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,619
4,747
113
Koniecznie muszę się tu wpisać
icon_mrgreen.gif


Mazurek wyszedł bardzo smaczny, nasiąknięte wiśniówką bakalie dodały 'pikanterii' i smaku, wierzch polałam kajmakiem.
Najlepszy na trzeci dzień
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy