- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Mazurek cygański
wg Jadwigi Kłossowskiej z książki "Obiady u Kowalskich" Wyd. Watra 1990
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
3 łyżki (85 g) mąki pszennej
3 łyżki (90 g) mąki ziemniaczanej ( nie miałam, zastąpiłam maizeną)
4 pełne łyżki (120 g) cukru
wanilia lub cukier waniliowy
50 g orzechów
50 g migdałów
50 g rodzynków
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g daktyli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Bakalie pokroić w wąskie paseczki. Wymieszać z 2 łyżkami mąki.
Ubić sztywną pianę z białek, dodając po trochu cukier. Potem dodać żółtka, wanilię, mąkę, a na końcu omączone bakalie.
Lekko wymieszać, rozłożyć równą warstwą na blaszce wyłożonej folią aluminiową, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką - ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia i niczym nie smarowałam.
Piec w 180 -200 stopniach na jasnozłoty kolor.
Moje uwagi:
Szybki, bezproblemowy, lżejszy niż tradycyjne mazurki na kruchym cieście.
Dałam w sumie 280 g bakalii, w tym dodatkowo suszone morele.
Piekłam 34 minuty w 180 stopniach.
EDIT:

wg Jadwigi Kłossowskiej z książki "Obiady u Kowalskich" Wyd. Watra 1990
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
3 łyżki (85 g) mąki pszennej
3 łyżki (90 g) mąki ziemniaczanej ( nie miałam, zastąpiłam maizeną)
4 pełne łyżki (120 g) cukru
wanilia lub cukier waniliowy
50 g orzechów
50 g migdałów
50 g rodzynków
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g daktyli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Bakalie pokroić w wąskie paseczki. Wymieszać z 2 łyżkami mąki.
Ubić sztywną pianę z białek, dodając po trochu cukier. Potem dodać żółtka, wanilię, mąkę, a na końcu omączone bakalie.
Lekko wymieszać, rozłożyć równą warstwą na blaszce wyłożonej folią aluminiową, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką - ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia i niczym nie smarowałam.
Piec w 180 -200 stopniach na jasnozłoty kolor.
Moje uwagi:
Szybki, bezproblemowy, lżejszy niż tradycyjne mazurki na kruchym cieście.
Dałam w sumie 280 g bakalii, w tym dodatkowo suszone morele.
Piekłam 34 minuty w 180 stopniach.
EDIT:



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: