Przepis pochodzi z czasów Mniamowych, niestety nie wiem, kto jest autorem. Proszę się przyznać
Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 1 godz. Pieczenie: 20 min.
Na 12 porcji
2 szkl mąki
4/5 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
1/3 szkl cukru pudru
puszka słodzonego mleka skondensowanego
20 dag chałwy
polewa czekoladowa
Porcja 380 kalorii
Mąkę posiekać ze szczyptą soli i margaryną. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Puszkę mleka wstawić do garnka z zimną wodą, gotować na małym ogniu godzinę od zawrzenia. Ciasto rozwałkować na 2 kwadraty, boki założyć do środka, by powstały wyższe brzegi. Piec na złoto 15-20 minut w temp. 200 C.
Puszkę otworzyć, gdy przestygnie, zgęstniałe mleko zmiksować z pokruszoną chałwą. Masę wyłożyć na kruche spody. Polewą czekoladową zrobić napis. Mazurek można ozdobić elementami z masy marcepanowej.
Moje (Mirandowe
) zmiany: zamiast margaryny dałam oczywiście masło, ciasto nie dało się rozwałkować nawet po leżakowaniu, więc formy wylepiłam. Zrezygnowałam z polewy czekoladowej, bo i tak będzie słodko. Mazurek jest w trakcie robienia się, jak się zrobi
to zdam relację.
Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 1 godz. Pieczenie: 20 min.
Na 12 porcji
2 szkl mąki
4/5 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
1/3 szkl cukru pudru
puszka słodzonego mleka skondensowanego
20 dag chałwy
polewa czekoladowa
Porcja 380 kalorii
Mąkę posiekać ze szczyptą soli i margaryną. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Puszkę mleka wstawić do garnka z zimną wodą, gotować na małym ogniu godzinę od zawrzenia. Ciasto rozwałkować na 2 kwadraty, boki założyć do środka, by powstały wyższe brzegi. Piec na złoto 15-20 minut w temp. 200 C.
Puszkę otworzyć, gdy przestygnie, zgęstniałe mleko zmiksować z pokruszoną chałwą. Masę wyłożyć na kruche spody. Polewą czekoladową zrobić napis. Mazurek można ozdobić elementami z masy marcepanowej.
Moje (Mirandowe