Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek kajmakowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1122710" data-attributes="member: 5092"><p>Mój jest taki, dopasowany do potrzeb z książki &quot;Domowe ciasta i ciasteczka&quot; I. Dąbrowa, K. Osmycka wyd. z 1986 r:</p><p>Ciasto kruche:</p><p>25 dkg mąki</p><p>15 dkg masła</p><p>1 łyżeczka smalcu</p><p>10 dkg cukru pudru</p><p>cukier waniliowy </p><p>1 żółtko i 1 białko osobno</p><p></p><p>Masa kajmakowa waniliowa:</p><p>1 szkl mleka tłustego lub słodkiej śmietanki</p><p>20 dkg cukru</p><p>6 dkg masła </p><p>cukier waniliowy lub wanilia</p><p>Mleko lub śmietankę gotować z cukrami lub wanilią w szerokim płaskim garnku na silnym ogniu stale mieszając żeby nie przypalić. Gdy już zgęstnieje i zrobi się taka lepka a kropla spuszczona na zimny talerzyk nie rozlewa sie od razu, garnek zdjąć z ognia, studzić mieszając. Do nieco przestudzonej masy dodać stopione masło i ucierać aż zacznie bieleć. Szybko rozsmarować na mazurku, bo zastyga. Nie jest to problem, ponieważ można ją podgrzać a wtedy się rozpuści ale juz po zastygnięciu powtórnym sie nie będzie taka twarda lecz miękkawa. Ja robię 2 twarde, dwa miękkie, wg preferencji.</p><p></p><p>To jest porcja na 1 mazurek, ja robię 4 bo tyle nas jest w domu a każdy ma mieć swój. Kajmak gotuję za każdym razem osobno, ale to idzie szybko. Ciasto piekę kilka dni naprzód, a masę robię też ze 2 dni wcześniej.</p><p>Gdy zastygnie kajmak, lukruję mazurki i zdobię wierzch. W tym roku tak wyglądały :</p><p></p><p>[ATTACH=full]63200[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1122710, member: 5092"] Mój jest taki, dopasowany do potrzeb z książki "Domowe ciasta i ciasteczka" I. Dąbrowa, K. Osmycka wyd. z 1986 r: Ciasto kruche: 25 dkg mąki 15 dkg masła 1 łyżeczka smalcu 10 dkg cukru pudru cukier waniliowy 1 żółtko i 1 białko osobno Masa kajmakowa waniliowa: 1 szkl mleka tłustego lub słodkiej śmietanki 20 dkg cukru 6 dkg masła cukier waniliowy lub wanilia Mleko lub śmietankę gotować z cukrami lub wanilią w szerokim płaskim garnku na silnym ogniu stale mieszając żeby nie przypalić. Gdy już zgęstnieje i zrobi się taka lepka a kropla spuszczona na zimny talerzyk nie rozlewa sie od razu, garnek zdjąć z ognia, studzić mieszając. Do nieco przestudzonej masy dodać stopione masło i ucierać aż zacznie bieleć. Szybko rozsmarować na mazurku, bo zastyga. Nie jest to problem, ponieważ można ją podgrzać a wtedy się rozpuści ale juz po zastygnięciu powtórnym sie nie będzie taka twarda lecz miękkawa. Ja robię 2 twarde, dwa miękkie, wg preferencji. To jest porcja na 1 mazurek, ja robię 4 bo tyle nas jest w domu a każdy ma mieć swój. Kajmak gotuję za każdym razem osobno, ale to idzie szybko. Ciasto piekę kilka dni naprzód, a masę robię też ze 2 dni wcześniej. Gdy zastygnie kajmak, lukruję mazurki i zdobię wierzch. W tym roku tak wyglądały : [ATTACH=full]63200[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek kajmakowy
Top
Bottom