Mazurek kajmakowy

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
Ten mazurek okazał się wręcz przebojem ,znikł w kilka chwil -ja zrobiłam 1/2 porcji masy
i inne ciasto

przepis znalazłam tu
ciasto wzięłam z książki ,, Demon jednego danka, Filipinka -Przepisy czytelniczek" ,a z forum tylko masę ,rewelacje
Mazurek kajmakowy

ciasto-wyjdą 2 mazurki ( ja jeden użyłam do innego mazurka)

400g mąki
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi
ja dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
Mąkę z proszkiem siekamy z masłem ,dodajemy tarta marchew i zagniatamy ciasto ,ochłodzić ,wałkować i piec w temperaturze ok 180-200stopni C ok 15-20 minut

Składniki na kajmak:

3 szklanki cukru,
2 szklanki mleka 3,2%- ja dałam mleko skondensowane nie słodzone
1,5 szklanki mleka w proszku,
1 kostka masła 250g.
laska wanilii.

Mleko gotować przynajmniej godzinę na małym ogniu z cukrem i wanilią. Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Utrzeć masło na tzw. pianę i dodać stopniowo masę mleczna.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Member
Contributor
Mar 26, 2008
2,108
8
38
Margot, czytasz w moich myślach.
icon_mrgreen.gif
Właśnie miałam Ci zaproponować żebyś wpisała ten przepis! Wygląda ślicznie z tymi barankami, owieczkami?
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,953
93
48
Margot @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845500Ten mazurek okazał się wręcz przebojem ,znikł w kilka chwil -ja zrobiłam 1/2 porcji masy i inne ciasto
Nie bardzo rozumiem jakie zrobiłaś ciasto? To z przepisu wyżej, czy jakieś inne?
Mazurek śliczny. A w moim domu pierwszy raz odkąd sięgam pamięcią nie było mazurka kajmakowego. Ale bardzo mi go brakowało.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
Hazo ,zrobiłam te co podałam z tej książki z Filipinki
a masę z tego forum ,tam jest ciasto takie ,,Składniki na kruche ciasto:
400g masła,
300g mąki krupczatki,
4 żółtka,
160g cukru pudru,
dwa cukry waniliowe.

Ze składników posiekać i zagnieść szybko ciasto kruche. Odłożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować dość cienko, 0,5 do 1cm. Cieńsze są lepsze. Dolepić ramki z wałeczków ciasta. Ciasto jest bardzo kruche i łatwo się lamie. Upiec w gorącym piekarniku 200-210 stopni. "
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Hmm... podoba mi się masa, ale wydaje mi się, że dla mnie będzie dużo za słodka.
gruebel_2.gif
W jaki sposób zmniejszyć słodycz, ale żeby efekt był dobry? Lepiej zmniejszyć ilość cukru, czy zastosować mleko zwykłe, a nie skondensowane?
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Kajmak jak to kajmak. Słodki musi być.
icon_mrgreen.gif
A cukier jest czynnikiem powodującym, że gęstnieje. Może daj po prostu cieńszą warstwę kajmaku? A na kajmak (albo pod) gorzką czekoladę.
Ja taki z kajmakiem i czekolada gorzką właśnie będę robiła. Pyszny,
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Wiem, że musi być słodki.
icon_smile.gif

Tylko w oryginalnym przepisie jest zwykłe mleko, a Margot dała skondensowane (a ono jest słodkie) i teraz się zastanawiam, czy jak dam zwykłe, to konsystencja będzie dobra.
gruebel_2.gif
Czy lepiej dać skondensowane i mniej cukru.
W sumie jako awaryjny mam pomysł z przed 2 lat - ciasto kruche + 2 x ganache - z białej i ciemnej czekolady, w formie szachownicy. Pyszny był i taki dekoracyjny.
Zaczynam mieć zawroty głowy od tego wahania.
rofl.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
0
0
Skondensowane mleko niesłodzone nie jest słodkie.
icon_mrgreen.gif
Słodzone owszem.

Można zastąpić zwykłym mlekiem, ale wtedy trzeba dłużej gotować, co by się skondensowało.


A Twoja propozycja mnie zainteresowała... może zrobię taka szachownicę z ganache na warstwie kajmaku...
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Hmm... dla mnie skondensowane niesłodzone też jest słodkie. Czy może coś źle pamiętam?
gruebel_2.gif
Mój próg odczuwania słodkości jest bardzo niski.
icon_wink.gif

A co szachownicy z ganache, to mam nawet gdzieś zdjęcie, tylko muszę poszukać.
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
słodki jest to fakt , ale jak ulepek Ta masa jest mniej słodka z tego co pamiętam niż ta z puszki gotowanego słodzonego mleka( ja gotuje ją i tak pół dnia to jest bardzo ciemna i jednak mniej słodka niż gotowana2-3 godziny)
Mleko w oryginale jest zwykle nie skondensowane ,ale z tym skondensowanym niesłodkim szybciej się robi
U mnie zamówili już ten mazurek
Tej masy jest na całą porcję ciasta , ja robiłam z 1/2