- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Spód dowolny, ja zrobiłam z ciasta na napoleona.
Polewa:
200 g bialej czekolady ( użyłam 1 tabliczkę 200 g z Lidla)
250 g mascarpone ( Piątnica)
50 g wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( granulowana Nescafe)
1 łyżka kawy mielonej + 50 g wody
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwej wanilii ( lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego)
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
Siekane orzechy laskowe ca 50 g do posypania
Wykonanie: w garnuszku zagotować 50 g wody, wsypać kawę rozpuszczalną, dobrze rozprowadzić, wsypać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby podgrzać cały czas mieszając.
Dodać całe opakowanie 250 g mascarpone i dalej mieszać, najlepiej trzepaczką w kształcie rózgi.
Zaparzyć łyżkę mielonej kawy 50 g wrzątku, dodać cynamon i cukier waniliowy , wymieszać i dodać do masy, wymieszać i wylać na przygotowany spód. odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej.
Zdjęcie będzie po świętach, jak pokroję
Polewa:
200 g bialej czekolady ( użyłam 1 tabliczkę 200 g z Lidla)
250 g mascarpone ( Piątnica)
50 g wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( granulowana Nescafe)
1 łyżka kawy mielonej + 50 g wody
1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwej wanilii ( lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego)
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
Siekane orzechy laskowe ca 50 g do posypania
Wykonanie: w garnuszku zagotować 50 g wody, wsypać kawę rozpuszczalną, dobrze rozprowadzić, wsypać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia, w razie potrzeby podgrzać cały czas mieszając.
Dodać całe opakowanie 250 g mascarpone i dalej mieszać, najlepiej trzepaczką w kształcie rózgi.
Zaparzyć łyżkę mielonej kawy 50 g wrzątku, dodać cynamon i cukier waniliowy , wymieszać i dodać do masy, wymieszać i wylać na przygotowany spód. odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej.
Zdjęcie będzie po świętach, jak pokroję