Mazurek orzechowy na białkach

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zapomniałam wpisać, że w tym roku skusiłam się na ten mazurek (jedyny, jaki mi odpowiada) a udekorowałam tak, jak Margot na ostatnim zdjęciu. Rodzina już się do niego dobrała. Margot, dzięki za inspirację i dekorację. Świąteczne pozdrowienia
wink.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
10,594
2,470
113
Podnoszę sobie ten wątek bo muszę wreszcie zużyć pozamrażane białka, a ten przepis bardzo mi się podoba
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113
Zostały mi białka z bab, więc zrobiłam z ok. 2/3 porcji; dla pamięci wpiszę proporcje:
8 białek M (7 L)
165 g drobnego cukru
165 g mielonych migdałów
30 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Porcja lukru z przepisu wystarczyła idealnie; piekłam ok. 40 minut w 160 stopniach.

mazurek_makaronikowy.jpg
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,357
3,621
113
Robiłam go już nie raz, ale po raz pierwszy z kawowym lukrem, a to bardzo udane połączenie, z pewnością do powtórek.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,626
2,908
113
Zdjęcie bardzo robocze, jeszcze nie można ładnie wyeksponować porcji, bo polewa wilgotna.
Ukroiłam brzeżek, ciasto jest pyszne, o wyraźnym smaku orzechów (dałam laskowe) i czekolady, pulchne i mięciutkie. Ciut na słodkie, ale nie wiem, czy mniejsza ilość cukru pozwoliłaby na ubicie solidnej bezy.
Muszę o tym przepisie pamiętać przed Wielkanocą, wtedy będą też na nim stosowne przybrania.
icon_smile.gif

Mazurek_na_bia_kach.GIF
 

Załączniki

  • Mazurek_na_bia_kach.GIF
    Mazurek_na_bia_kach.GIF
    93.3 KB · Wyświetleń: 53