- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,782
- 113
MAZUREK PISTACJOWY Z WIŚNIAMI
Przepis oparty na https://www.cincin.cc/threads/mazurek-orzechowy-na-bialkach.27905/
Forma kwadratowa o boku 24 cm
180 g białka
250 g cukru pudru
250 g pistacji lub migdałów
50 dkg drobno posiekanej czekolady (można opuścić)
masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy
Nadzienie wiśniowe
200 g mrożonych wiśni bez pestek
30 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej
Polewa pistacjowa
150 g białej czekolady
30 g pasty pistacjowej
40 g oleju bezwonnego
Garść siekanych pistacji
Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę, po czym mieszaj delikatnie z rozdrobnionymi pistacjami lub migdałami (albo mieszanką z jednych i drugich).
Masę nakładaj do wyłożonej papierem do wypieków kwadratowej formy 24 х 24. Forme z ciastem włóż do nagrzanego do 150 st. piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij, studź w formie. Po ostygnięciu zdejmij papier. Po ochłodzeniu na gorę mazurka nałóż nadzienie wiśniowe, na godzinę wstaw mazurek do zamrażarki, wyjmij i polej polewą czekoladową. Jak zastygnie – dowolnie udekoruj.
Nadzienie wiśniowe: nierozmrożone wiśnie wsyp do rondelka, dodaj cukier, łyżkę wody i nagrzewaj aż do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozprowadź w kubku z 30 ml zimnej wody i wlej do wiśni. Gotuj, aż nadzienie stanie się pięknego czerwonego koloru – 2-3 minuty. Przelej do innego naczynia, najlepiej płaskiego i ostudź.
Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodaj pastę pistacjową, siekane pistacje i olej. Wszystko dobrze wymieszaj. Polewa gotowa do używania.

Przepis oparty na https://www.cincin.cc/threads/mazurek-orzechowy-na-bialkach.27905/

Forma kwadratowa o boku 24 cm
180 g białka
250 g cukru pudru
250 g pistacji lub migdałów
50 dkg drobno posiekanej czekolady (można opuścić)
masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy
Nadzienie wiśniowe
200 g mrożonych wiśni bez pestek
30 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej
Polewa pistacjowa
150 g białej czekolady
30 g pasty pistacjowej
40 g oleju bezwonnego
Garść siekanych pistacji
Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę, po czym mieszaj delikatnie z rozdrobnionymi pistacjami lub migdałami (albo mieszanką z jednych i drugich).
Masę nakładaj do wyłożonej papierem do wypieków kwadratowej formy 24 х 24. Forme z ciastem włóż do nagrzanego do 150 st. piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij, studź w formie. Po ostygnięciu zdejmij papier. Po ochłodzeniu na gorę mazurka nałóż nadzienie wiśniowe, na godzinę wstaw mazurek do zamrażarki, wyjmij i polej polewą czekoladową. Jak zastygnie – dowolnie udekoruj.
Nadzienie wiśniowe: nierozmrożone wiśnie wsyp do rondelka, dodaj cukier, łyżkę wody i nagrzewaj aż do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozprowadź w kubku z 30 ml zimnej wody i wlej do wiśni. Gotuj, aż nadzienie stanie się pięknego czerwonego koloru – 2-3 minuty. Przelej do innego naczynia, najlepiej płaskiego i ostudź.
Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodaj pastę pistacjową, siekane pistacje i olej. Wszystko dobrze wymieszaj. Polewa gotowa do używania.
WAZNE!
Przepis wstawilam na prosbe Margot. Szczerze sie przyznam, ze ten mazurek jak na nasze gusta tylko wyglada ladnie, a przepis "matczyny" jest o wiele lepszy. W kazdym badz razie ja dla siebie w odslonie pistacjowej powtarzac nie bede
Ostatnia edycja: