- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Mazurek śliwkowy z cytrusami i orzechami
Inspiracją był mi mazurek z tego przepisu:
http://www.mniammniam.com/Mazurek_sliwkowy-11403p.html
Zmniejszyłam tylko ilość cukru oraz dodałam sok i skórkę z cytrusów, by nie był za słodki.
Wyszedł przepyszny, na pewno będę powtarzać. Wpisuję, póki pamiętam proporcje:
Ciasto - ulubiony blat na mazurek z ok. 30 dag mąki (u mnie z kruchego ciasta polskiego)
Masa śliwkowa:
40 dag suszonych śliwek (u mnie kalifornijskich)
1/2 szklanki domowej nalewki (u mnie bożonarodzeniowa)
1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości śliwek i upodobań smakowych)
1 szklanka wody
sok i otarta skórka z dwóch średnich pomarańczy
sok i otarta skórka z dwóch cytryn
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Posiekać grubo śliwki, zalać nalewką, odstawić na co najmniej kwadrans (jeśli suche, na dłużej).
Z cukru i wody ugotować syrop, włożyć do niego śliwki, dodać sok i skórkę z cytrusów i smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania pożądanej gęstości.
Dodać orzechy i jeszcze kilka minut posmażyć. Wyłożyć na kruchy blat, wyrównać, odstawić do zastudzenia, dowolnie udekorować.
Inspiracją był mi mazurek z tego przepisu:
http://www.mniammniam.com/Mazurek_sliwkowy-11403p.html
Zmniejszyłam tylko ilość cukru oraz dodałam sok i skórkę z cytrusów, by nie był za słodki.
Wyszedł przepyszny, na pewno będę powtarzać. Wpisuję, póki pamiętam proporcje:
Ciasto - ulubiony blat na mazurek z ok. 30 dag mąki (u mnie z kruchego ciasta polskiego)
Masa śliwkowa:
40 dag suszonych śliwek (u mnie kalifornijskich)
1/2 szklanki domowej nalewki (u mnie bożonarodzeniowa)
1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości śliwek i upodobań smakowych)
1 szklanka wody
sok i otarta skórka z dwóch średnich pomarańczy
sok i otarta skórka z dwóch cytryn
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Posiekać grubo śliwki, zalać nalewką, odstawić na co najmniej kwadrans (jeśli suche, na dłużej).
Z cukru i wody ugotować syrop, włożyć do niego śliwki, dodać sok i skórkę z cytrusów i smażyć na małym ogniu często mieszając do uzyskania pożądanej gęstości.
Dodać orzechy i jeszcze kilka minut posmażyć. Wyłożyć na kruchy blat, wyrównać, odstawić do zastudzenia, dowolnie udekorować.
Ostatnią edycję dokonał moderator: