- Mar 24, 2014
- 114
- 0
- 0
Składniki:
25 dag mąki,
10 dag margaryny,
3 jajka,
12 dag migdały,
1 łyzka cukru,
2 krople aromatu migdałowego,
20 dag dżemu malinowego,
1 torebka budyniu śmietankowego,
1 szt chałwy
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie rozgnieść na drobne kawałeczki.
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Ugotować 2 jajka na twardo i żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem.
Dodać 1 surowe żółtko i aromat,zagnieść szybko gładkie,ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 2 owalne placki w kształcie jaja.
Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170 °C, ostudzić.
Na jednym placku rozsmarować dżem malinowy i przykryć drugim plackiem.
Ugotować budyń i ostudzić. Nie wyjadać bo zabraknie.
Do ostudzonego budyniu dodać 1 pełną łyżkę masła i ukręcić na krem dodając pokruszoną chałwę.
Masę wyłożyć na wcześniej przygotowane placki.
Mazurek udekorować gęstym syropem malinowym i owocami.
Mazurka powinno się przygotować 1-2 dni przed zjedzeniem aby skruszał.
Smacznego...
25 dag mąki,
10 dag margaryny,
3 jajka,
12 dag migdały,
1 łyzka cukru,
2 krople aromatu migdałowego,
20 dag dżemu malinowego,
1 torebka budyniu śmietankowego,
1 szt chałwy
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie rozgnieść na drobne kawałeczki.
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Ugotować 2 jajka na twardo i żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem.
Dodać 1 surowe żółtko i aromat,zagnieść szybko gładkie,ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 2 owalne placki w kształcie jaja.
Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170 °C, ostudzić.
Na jednym placku rozsmarować dżem malinowy i przykryć drugim plackiem.
Ugotować budyń i ostudzić. Nie wyjadać bo zabraknie.
Do ostudzonego budyniu dodać 1 pełną łyżkę masła i ukręcić na krem dodając pokruszoną chałwę.
Masę wyłożyć na wcześniej przygotowane placki.
Mazurek udekorować gęstym syropem malinowym i owocami.
Mazurka powinno się przygotować 1-2 dni przed zjedzeniem aby skruszał.
Smacznego...