- Wrz 17, 2004
- 1,305
- 0
- 0
MAZUREK Z MASĄ KAJMAKOWĄ O SMAKU CHAŁWY
Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 1 godz Pieczenie: 20 min
Na 12 porcji
2 szkl mąki
4/5 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
1/3 szkl cukru pudru
puszka słodzonego mleka skondensowanego
20 dag chałwy
polewa czekoladowa
Porcja 380 kalorii
Mąkę posiekać ze szczyptą soli i margaryną. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Puszkę mleka wstawić do garnka ż zimną wodą, gotować na małym ogniu godzinę od zawrzenia.
Ciasto rozwałkować na 2 kwadraty, boki założyć do środka, by powstały wyższe brzegi. Piec na złoto 15-20 minut w temp. 200ºC.
Puszkę otworzyć, gdy przestygnie, zgęstniałe mleko zmiksować z pokruszoną chałwą. Masę wyłożyć na kruche spody. Polewą czekoladową zrobić napis. Mazurek można ozdobić elementami z masy marcepanowej
Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 1 godz Pieczenie: 20 min
Na 12 porcji
2 szkl mąki
4/5 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
1/3 szkl cukru pudru
puszka słodzonego mleka skondensowanego
20 dag chałwy
polewa czekoladowa
Porcja 380 kalorii
Mąkę posiekać ze szczyptą soli i margaryną. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Puszkę mleka wstawić do garnka ż zimną wodą, gotować na małym ogniu godzinę od zawrzenia.
Ciasto rozwałkować na 2 kwadraty, boki założyć do środka, by powstały wyższe brzegi. Piec na złoto 15-20 minut w temp. 200ºC.
Puszkę otworzyć, gdy przestygnie, zgęstniałe mleko zmiksować z pokruszoną chałwą. Masę wyłożyć na kruche spody. Polewą czekoladową zrobić napis. Mazurek można ozdobić elementami z masy marcepanowej