MAZUREK Z MASĄ KAJMAKOWĄ O SMAKU CHAŁWY

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
MAZUREK Z MASĄ KAJMAKOWĄ O SMAKU CHAŁWY

Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 1 godz Pieczenie: 20 min


Na 12 porcji

2 szkl mąki
4/5 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyżki śmietany
sól
1/3 szkl cukru pudru
puszka słodzonego mleka skondensowanego
20 dag chałwy
polewa czekoladowa

Porcja 380 kalorii

Mąkę posiekać ze szczyptą soli i margaryną. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
Puszkę mleka wstawić do garnka ż zimną wodą, gotować na małym ogniu godzinę od zawrzenia.
Ciasto rozwałkować na 2 kwadraty, boki założyć do środka, by powstały wyższe brzegi. Piec na złoto 15-20 minut w temp. 200ºC.
Puszkę otworzyć, gdy przestygnie, zgęstniałe mleko zmiksować z pokruszoną chałwą. Masę wyłożyć na kruche spody. Polewą czekoladową zrobić napis. Mazurek można ozdobić elementami z masy marcepanowej
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy