- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Niezwykle prosty, szybki, łatwy do zrobienia - pyszny. Dla mnie ma podstawową zaletę, że nie trzeba wyrabiać ciasta.
Ma wspaniały miękki spód, który dominuje smakiem i zapachem chałwy, a jednocześnie łączy się idealnie z cytrynowym lukrem i składnikami dekoracji.
Przepis znalazłam w gazetce z 2004 roku "Potrawy wielkanocne. Pani domu poleca".
Składniki:
- 20 dkg rodzynek
- 2 jajka
- 20 dkg chałwy (bez dodatków)
- 3 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki lukru:
- 3 szklanki cukru pudru
- sok z połówki małej cytryny
- trochę gorącej wody
Do dekoracji:
- płatków migdałowe
- 2 połówki brzoskwiń z puszki
- orzechy włoskie
- kandyzowane łodyżki anżeliki (jak się akurat ma takie w domu)
Chałwę rozkruszyć, utrzeć z miękkim masłem - to ważne!, żółtkami i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać do ciasta razem z połową rodzynek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec na złoty kolor. W przepisie nie podano ani czasu pieczenia, ani temperatury, więc trzeba to robić "na oko" - ja piekłam ok. 8 minut w temp. 200 stopni.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody, utrzeć na gładki lukier.
Polać ciasto i posypać migdałami.
Udekorować plasterkami brzoskwini, resztą rodzynek i orzechami.

Ma wspaniały miękki spód, który dominuje smakiem i zapachem chałwy, a jednocześnie łączy się idealnie z cytrynowym lukrem i składnikami dekoracji.
Przepis znalazłam w gazetce z 2004 roku "Potrawy wielkanocne. Pani domu poleca".
Składniki:
- 20 dkg rodzynek
- 2 jajka
- 20 dkg chałwy (bez dodatków)
- 3 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki lukru:
- 3 szklanki cukru pudru
- sok z połówki małej cytryny
- trochę gorącej wody
Do dekoracji:
- płatków migdałowe
- 2 połówki brzoskwiń z puszki
- orzechy włoskie
- kandyzowane łodyżki anżeliki (jak się akurat ma takie w domu)
Chałwę rozkruszyć, utrzeć z miękkim masłem - to ważne!, żółtkami i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać do ciasta razem z połową rodzynek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec na złoty kolor. W przepisie nie podano ani czasu pieczenia, ani temperatury, więc trzeba to robić "na oko" - ja piekłam ok. 8 minut w temp. 200 stopni.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody, utrzeć na gładki lukier.
Polać ciasto i posypać migdałami.
Udekorować plasterkami brzoskwini, resztą rodzynek i orzechami.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: