Meksykańska zupa kukurydziana

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
1/4 szklanki masła
cebula, drobno posiekana
4 ziemniaki
2 marchewki
3 selery
1 ząbek czosnkowy
1 litr ziarenek kukurydzy
1/4 szklanki mąki
1 łyżka imbiru
po pół łyżeczki: pieprzu cayenne, oregano, tymianku, rozmarynu, bazylii, soli, proszku cebulowego
1 litr bulionu z kurczaka
2 szklanki śmietany
1/2 szklanki groszku

W dużym rondlu rozgrzać masło. Dodać ziemniaki, marchewki, selery (wszystko pokrojone w kostkę) oraz cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Podsmażać do zeszklenia cebulki. Dodać kukurydzę i smażyć ok. 5 minut. Wsypać mąkę i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać imbir, przyprawy i bulion. Dusić około pół godziny, co jakiś czas mieszając. Dodać śmietanę i groszek, po czym gotować jeszcze parę minut. Podawać bardzo gorącą.

Przepis pochodzi z książki Rona Kalenuika "Międzynarodowe przysmaki rodzinne". Ja z reguły nie dodaję proszku cebulowego, a kukurydzę daję dobrze osączoną z puszki. Może to być jednak kukurydza zdjęta z kolby.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy