Meksykański pudding ryżowy, czyli arroz con leche

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Źródło przepisu: http://mexicanfood.about.com/od/sweetsandd...rozconleche.htm
Bardzo smaczny i szybki do zrobienia pudding. Dodatek mleka skondensowanego poprawia IMO konsystencję, ale mleko radzę dodawać do smaku, cała puszka to dużo za dużo. Nie użyłam również rodzynek oraz lasek cynamonu, bo nie każdy u mnie lubi te dodatki, cynamonem można posypać gotową porcję.

Składniki na 4-6 porcji

- 3 szlanki pełnego mleka
- 1 1/4 szlanki wody
- 1 szlanka ryżu o krótkich lub średnich ziarnach
- 2 laski cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- puszka mleka skondensowanego słodzonego ok. 400 ml
- 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie i odcedzonych
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- opcjonalnie masło

W dużym i szerokim garnku zagotować mleko z wodą, wsypać ryż, dodać cynamon i gotować ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki. Usunąć cynamon i wlać mleko skondensowane, wanilię, sól i rodzynki. Gotować całość jeszcze 15-20 minut, aż większość płynu zostanie wchłonięta, a masa zagęści się. Podawać gorące opcjonalnie z kawałkiem masła na wierzchu.

jDoeRjEN2wAPkHrJ6X.jpg


 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Jadam to danie od pięćdziesięciu lat i nie wiedziałam, że to meksykańskie. Zamiast mleka daję śmietanę.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy