Melba

gracha

Well-known member
Contributor
Mar 31, 2006
6,700
202
63
To jest pyszne. Swego czasu to był hit u nas, jeszcze za moich młodych lat. Pycha. Muszę kiedyś zrobić.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
Dziękuję Krysiu!

Konsystencja bardzo mi się podoba, już u vidarki też widziałam, robić, wyobrażam sobie bardzo prosto,końcówką z silikonem żeby ładnie wszystko zbierało.
A to odcedzanie to łyżka sedzakowa wystarczy, czy gęste sito czy gaze trzeba.
Szkoda, że nie ma moreli. Galaretka morelowa... Ale może ataulfo. Sezon się zbliża.
Na święta nie chcę, zimno się zrobiło, ale spróbuję.
Z Moniki proporcji. 200g masla na 2l mleka. Pojedyncze porcje w dużych naczyniach robisz? Mam takie szklanice, że musielibyśmy chyba biec do Montrealu
icon_biggrin.gif
))))))

kurcze, ja to już tak nie lubię chemii w jedzeniu, że galaretka w żaden sposób do mnie nie przemawia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,605
803
113
Ja odcedzam na sitku wyłożonym złożoną gazą . Dość dokładnie opisałam w przepisie. Zajrzyj na blog. Szukaj sernika warzonego
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
Ech... Sernik warzywny....
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
I!e litrów te salaterki? To się chyba rozpada przy nakladaniu?
Mam takie ładne szklanki na nóżce.
Śmietana tu taaaka dobra. No i raczej tanio wychodzi bez sera.

Jak już pożerasz , to ile porcji byś powiedziała? 10, 15? Czy jednak sporo odchodzi przy ważeniu?
I wydaje mi się, że bakalie nie są konieczne? Tak mi tu nie pasują, jakby do musu bakalie dodać. Ale Krysi zdjęcia były bez i vidarki też.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Contributor
Cze 7, 2007
14,605
803
113
nigdy nie dawałam żadnych bakalii do tego. Od dawien dawna ten sernik kojarzy mi się głównie z truskawkami. Tak robiła moja mama, tak i mnie smakuje.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
Ja to widzę z galaretką z musu. Tak do mnie nie przemawiają torebkowe... Truskawkowe jednak nie. Nie pora na truskawki.
 

Moniak

Member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,667
15
38
Nie wiem, po ile te salaterki, po litrze może? Nie jest tego specjalnie dużo. Ja żadnych bakalii nie daję, bo mi psują tu smak. A owoce możesz dać mrożone (kiedyś tak zrobiłam z galaretką, pięknie się zsiadła). A jak nie chcesz galaretki z torebki to może z żelatyną albo agarem?
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
1
0
Mam doskonałej żelatyny wbród. Zrobić galaretkę nie problem.
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,568
115
63
Dzięki :blume: chociaż już po świętach :rofl:
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,568
115
63
Zapomniałam tę melbę załączyć, niestety ten domowy ser w melbie był tak pyszny, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia w przekroju. A galaretka z truskawkami - kropka nad "i"
 

Załączniki

  • Melba.jpg
    Melba.jpg
    14.9 KB · Wyświetleń: 11
Ostatnia edycja:
  • Love
  • Like
Reakcje: Gucio i Aniutka