- Sty 9, 2008
- 5,224
- 0
- 0
Przepis dostałam od koleżanki i nie wierzyłam, że coś tak pysznego można zrobić w tak prosty sposób. Może już znacie ten przepis ale dla mnie jest on nowy i nie znalazłam takiego na cinie więc prezentuję. Ta dam!
Mięso w soli
Bierzemy do 1 kg mięsa. To prezentowane jest z szynki (dziś zamarynuję schab i dam znać, czy wyjdzie dobry). Ważne, aby było chude, w miarę bez żyłek w środku. Mięso należy porządnie doprawić, ale nie solić. Dałam 4 ząbki czosnku, łyżeczkę vegety(ponownie nie dam), koniecznie pieprz (dałam biały), można dodać zioła-co kto lubi. Tak przygotowane mięso leżakowało dobę, po czym zasypałam je grubą solą kamienną, taką do przetworów na zimę. Soli ma być tyle, aby zakryła mięso i nie było go spod niej widać. Gruba warstwa na dole, po bokach i na górze, ale bez przesady. Mięso w soli ładujemy do lodówki na 3 doby, po czym wyjmujemy, delikatnie ręcznikiem papierowym otrzepujemy nadmiar soli i już, gotowe
Pierwsze plastry są bardzo słone, ale reszta to czysta poezja
W moim pojemniku pod mięsem sól była bardzo mokra, czyli wyciąga płyn w mięsa i przez to je marynuje. Jeśli ktoś lubi pastrami, polędwice łososiowe czy inne wędliny surowe, polecam serdecznie. Sama w to nie wierzyłam, a teraz się zajadam
Mięso w soli
Bierzemy do 1 kg mięsa. To prezentowane jest z szynki (dziś zamarynuję schab i dam znać, czy wyjdzie dobry). Ważne, aby było chude, w miarę bez żyłek w środku. Mięso należy porządnie doprawić, ale nie solić. Dałam 4 ząbki czosnku, łyżeczkę vegety(ponownie nie dam), koniecznie pieprz (dałam biały), można dodać zioła-co kto lubi. Tak przygotowane mięso leżakowało dobę, po czym zasypałam je grubą solą kamienną, taką do przetworów na zimę. Soli ma być tyle, aby zakryła mięso i nie było go spod niej widać. Gruba warstwa na dole, po bokach i na górze, ale bez przesady. Mięso w soli ładujemy do lodówki na 3 doby, po czym wyjmujemy, delikatnie ręcznikiem papierowym otrzepujemy nadmiar soli i już, gotowe
Pierwsze plastry są bardzo słone, ale reszta to czysta poezja
W moim pojemniku pod mięsem sól była bardzo mokra, czyli wyciąga płyn w mięsa i przez to je marynuje. Jeśli ktoś lubi pastrami, polędwice łososiowe czy inne wędliny surowe, polecam serdecznie. Sama w to nie wierzyłam, a teraz się zajadam