- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Migdałonez, czyli "majonez" z migdałów, bez jajek
Przepis znalazłam tu .Pomyślałam, że może przydac się osobon niejedzącym jajek. Konsystencja nie jest tak gładka jak w tradycyjnym majonezie, ale smak jest bardzo zbliżony. Uważam, że warto poeksperymentowac z tym przepisem, migdałonez może być całkiem niezłym zastępstwem majonezu, np. jako sos sałatkowy.
80 d migdałów bez skórki ( paczka)
tyle samo wody
oleju tyle co wody i migdałów razem
szczypta cukru
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
nieduży zabek czosnku
Migdały i wodę zmiksować blenderem w wysokim pojemniku na mozliwie najgładszą masę. Dodać czosnek i przyprawy.
Następnie cienkim strumykiem wlewać olej, mieszając tworzący się sos blenderem.
W miarę dodawania okeju sos gęstnieje, mój zdęstniał do konsystencji smietany 18%.

Przepis znalazłam tu .Pomyślałam, że może przydac się osobon niejedzącym jajek. Konsystencja nie jest tak gładka jak w tradycyjnym majonezie, ale smak jest bardzo zbliżony. Uważam, że warto poeksperymentowac z tym przepisem, migdałonez może być całkiem niezłym zastępstwem majonezu, np. jako sos sałatkowy.
80 d migdałów bez skórki ( paczka)
tyle samo wody
oleju tyle co wody i migdałów razem
szczypta cukru
szczypta pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
nieduży zabek czosnku
Migdały i wodę zmiksować blenderem w wysokim pojemniku na mozliwie najgładszą masę. Dodać czosnek i przyprawy.
Następnie cienkim strumykiem wlewać olej, mieszając tworzący się sos blenderem.
W miarę dodawania okeju sos gęstnieje, mój zdęstniał do konsystencji smietany 18%.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: