Milky Way

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
BISZKOPT:
-6 jaj
-1 szklanka cukru
-0,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-3 łyżki oleju

KREM:
-0,5 szklanki mleka
-1 szklanka cukru (jeśli ktoś lubi mało słodkie ciasta to najwyżej 0,5 szklanki)
-2 opakowania cukru waniliowego
-1 kostka masła (taka o wadze 250 g)
-2 szklanki mleka w proszku

BISZKOPT:
Odzdielić białka od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ja zawsze przed ubijaniem dodaję szczyptę soli- wtedy piana zawsze ubija mi się tak genialnie,że można ją kroić nożem i nie ma opcji,żeby było inaczej
icon_wink.gif
Do piany z białek dodawać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodawać to wszystko po 1 łyżce do ubitych jajek, najlepiej siejąc przez sito (biszkopt bardzo zyskuje wówczas na puszystości). Na końcu dodać do ciasta olej. Całość przelać do blaszki o wymiarach 25x36 cm i piec w temperaturze 180 stopni ok.40 minut. Ciasto jest gotowe, gdy boki lekko odstają od formy, a wbity w nie patyczek jest suchy.

KREM:
0,5 szklanki mleka zagotować z cukremi cukrem waniliowym.Ostudzić.
Masło utrzeć. Wciąż ucierając dodawać do niego ostudzone mleko (małymi porcjami!!!!!). Gdy składniki się połączą dodawać do nich stopniowo mleko w proszku. Utrzeć na jednolitą masę.

Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch można polać polewą czekoladową albo posmarować cienką warstwą masy i dowolnie udekorować.

Szczerze zachęcam do spróbowania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
niestety nie mialam czasu, by powtorzyc ciasto Pauli orzechowo- jablkowe, wiec postanowilam wziac sie za to ciasto, zachecona jego nazwa
icon_wink.gif


ciasto robi sie bardzo szybko, jest bardzo latwe a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny! Za autorka zachecam wszystkich do sprobowania!!
z moich uwag: do masy dodalam 0,5 szklanki cukru i to juz bylo baaardzo slodkie...

DSCF5148.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Trzkasieńko oniemiałam
icon_eek.gif
CUDOWNE!
anbetung.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Trzkasienko - przeeeepyszne zdjęcie, mniam
mniam.gif


Kleopatro - robię to ciacho w najbliższym czasie!
icon_lol.gif
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
CYTATA czy ten środek faktycznie ma smak i piankową strukturkę milkiłejowego nadzienia
wg mnie nie...mi to bardzo przypomina batoniki mleczne firmy ferrero ( http://www.ferrero.de/ferrero2.aspx?bereic...markenAufruf=ms ) , dlatego nastepnym razem chce troszke zmienic proporcje- na pewno zrobic ciensze ciasto (ciasto caly czas pozostaje suche), najlepiej jednak samej sprawdzic...

takie ciasto wyszlo mi z blaszki 24x39 cm..
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
CYTATnajlepiej jednak samej sprawdzic...
Ja sie od ciast powinnam trzymać z daleka
icon_mrgreen.gif


ale wyobrażam sobie mniej więcej, jak to smakuje
icon_smile.gif
na pewno jest pyszne, uwielbiam mleko w proszku
icon_smile.gif


aha, zdjęcie jest super pyszne
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Zrobilam dziś to ciasto, skonczylam o 17 a 21 juz połowy nie bylo. Mam pytanie czy do tego kremu uzywacie jakiegos specjalnego mleka w proszku? ja uzylam granulowanego, bo takie akurat mialam i w kremie wyczuwa sie proszek, co prawda przetarlam je przez sitko, ale proszek jest wyczuwalny, uzylam tez do kremu dwa duze cukry waniliowe i dwie lyzki zwyklego cukru - mysle, ze to w zupelnosci wystarcza.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
julia @ 15 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=395629Zrobilam dziś to ciasto, skonczylam o 17 a 21 juz połowy nie bylo. Mam pytanie czy do tego kremu uzywacie jakiegos specjalnego mleka w proszku? ja uzylam granulowanego, bo takie akurat mialam i w kremie wyczuwa sie proszek, co prawda przetarlam je przez sitko, ale proszek jest wyczuwalny, uzylam tez do kremu dwa duze cukry waniliowe i dwie lyzki zwyklego cukru - mysle, ze to w zupelnosci wystarcza.
Jakiś czas temu robiłam takie ciasto tylko z innego przepisu i również z braku mleka w proszku dałam granulowane. Myślę teraz że to zły pomysł, bo te granulki są lekko wkurzające
icon_rolleyes.gif
chroboczą między zębami jak piach
icon_mrgreen.gif
 

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Ewo, następnego dnia juz sie proszku nie wyczuwalo, moze wlasnie dzieki temu, ze przetarlam je przez sitko, niemniej ciasto jest dosc suche, nastepnym razem nasacze mlekiem

a wyglądało tak:


dscf8109jw5.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirynka

Member
Paź 5, 2006
52
0
0
trzkasienka @ 18 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=397361uzylam kuwertury
icon_wink.gif
niestety niewiem co to jest

ja wczoraj upieklam to ciasto i jedyne mleko w proszku jakie mialam to granulowane odtluszczone noi musze przyznac ze w masie jest wyczuwalny proszek ( w ogole to mleko mialo taki specyficzny smak, nastepnym razem zrobie z innym) ale ogolnie ciasto jest pyszne, mojej rodzinie bardzo smakowalo i oni wcale proszku nie czuli
icon_smile.gif
zobacze jakie bedzie dzis jak sobie troche postalo w lodowce. Fotke dam pozniej.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy