- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83

Mini Stollen
porcja na ok. 40 sztuk
100g masła,
80g cukru,
150g serka śmietankowego lub twarogu,
300g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
100g drobno pokrojonych orzechów włoskich, migdałów, pistacji (co kto lubi),
100g rodzynków lub żurawiny,
100g masy marcepanowej,
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
70g rumu lub soku pomarańczowego,
1 łyżeczka pasty waniliowej,
skórka starta z jednej pomarańczy lub cytryny.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo:
150g roztopionego masła,
250g cukru pudru
Rodzynki umyć, wysuszyć i zalać rumem, lub sokiem pomarańczowym, zostawić na 12 godzin do macerowania.
Masło utrzeć z cukrem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać, rozdrobniony na mniejsze kawałki marcepan, serek, wanilię, cynamon i szczyptę soli. Ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do masy serowej. Dodać orzechy, kandyzowaną skórkę i rodzynki z całym płynem. Ciasto chwilę mikować, tylko do połączenia składników, przykryć folią i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Schłodzone podzielić na mniejsze kawałki, po około 25g i formować ciasteczka.
Piec w temperaturze 180*C przez 12-15 min. Lekko przestudzone zanurzyć na chwilę w roztopionym maśle, a następnie posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w puszce lub słoju.




Ostatnia edycja: