- Cze 26, 2008
- 14
- 0
- 0
Z wymienionych składników powstaje 6 małych tart (średnica ok. 10 cm)
Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
Składniki na mus:
250 g tłustego sera
4 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
2 jajka
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (przestudzoną). Foremki smarujemy masłem, wykładamy je ciastem (nakłuwamy widelcem) i wypełniamy musem czekoladowo serowym. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Góra musu zrobi się lekko twarda jak skorupka, popęka, a pod nią będzie półpłynny mus. Babeczki lepiej napełniać musem do ¾ wysokości, bo troszkę urośnie. Ja proponuję podawać jeszcze ciepłe babeczki z bitą śmietaną i czekoladą.

Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
Składniki na mus:
250 g tłustego sera
4 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
2 jajka
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w misce i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ser ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (przestudzoną). Foremki smarujemy masłem, wykładamy je ciastem (nakłuwamy widelcem) i wypełniamy musem czekoladowo serowym. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Góra musu zrobi się lekko twarda jak skorupka, popęka, a pod nią będzie półpłynny mus. Babeczki lepiej napełniać musem do ¾ wysokości, bo troszkę urośnie. Ja proponuję podawać jeszcze ciepłe babeczki z bitą śmietaną i czekoladą.

