Miodowe ciasto z jabłkami

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
A w dodatku to ciasto jest jednomiskowe tzn. nie ma gory garow do mycia. Jest bardzo szybkie. Zanim nagrzal sie piekarnik, ciasto bylo juz w formie.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Właśnie siedzi w piekarniku. Dałam mąkę razową orkiszową, bo nie miałam innej. Porzeczki czerwone, bo nie miałam żurawiny. Dodałam też łyżeczkę imbiru, bo miałam ochotę.
icon_mrgreen.gif
Mam nadzieję, że będzie pyszne.
icon_wink.gif

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Ciasto rzeczywiście jest pyszne.
lecker.gif
Tylko w drugiej wersji jest już raczej mało miodowe.
icon_wink.gif

Krystyno - ja też przykrywałam ciasto folią aluminiową, więc to chyba taki jego urok, bo nie piekłam na termoobiegu.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Evalill @ 20 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=893455Ciasto rzeczywiście jest pyszne.
lecker.gif
Tylko w drugiej wersji jest już raczej mało miodowe.
icon_wink.gif

Krystyno - ja też przykrywałam ciasto folią aluminiową, więc to chyba taki jego urok, bo nie piekłam na termoobiegu.
W sumie te 3 łyżki miodu, to będzie tyle samo co w I wersji, albo i ciut więcej. Ja trzymałam łychę nad miską i słoikiem wlewałam na nią miód. To były czubate łychy, bo wyszłam z założenia że dużo miodu oblepia się na łyżce i dlatego każda następna łyżka musi być z solidnym czubkiem .

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Chyba rzeczywiście jest tak, że te 3 łyżki to ok. 1/3 szklanki. W takim wypadku, w mojej opinii, ciasto nie jest miodowe, a po prostu "z miodem".
icon_wink.gif
Ale może to dla tego, że jestem przyzwyczajona do intensywnych miodowych smaków. Nie zmienia to faktu, że jest pyszne i robi się szybciutko. Już go nie ma!
rofl.gif
Ale chyba następnym razem zmienię proporcje miodu i cukru brązowego.

P.S. Ja miałam świeżutki miodek, zbierany niecały miesiąc temu, lejący.

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Zrobiłam dzisiaj II wersję, rzutem na taśmę.
icon_mrgreen.gif

Nie wytrzymałam i spróbowałam jeszcze lekko ciepłe. PYCHA!
lecker.gif

Zobaczymy jak będzie smakowało jutro do porannej kawy.

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Zainspirowana Twoim przepisem upiekłam moje ciasto z orzechami i miodem (takie jak u Abbry- wiewiórka) dodając tym razem 2 łyżeczki miodu. Jestem bardzo zadowolona. Ciasto wyszło ciemnniejsze, a smak jeszcze lepszy.

Załączniki

• wiewi_rka.jpg
    wiewi_rka.jpg
    54.7 KB · Wyświetleń: 1

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Zrobiłam to ciasto wczoraj wieczorem i niestety nie mogę się pochwalić zdjęciem bo nie zdążyłam zrobić. Ciasto jest PYSZNE i proste.
lecker.gif
Napewno jeszcze nieraz je zrobię, rodzinka była zachwycona.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja też dzisiaj robiłam, i został się tylko maleńki kawałeczek na jutro, do kawy pośniadaniowej
icon_mrgreen.gif
Orzechów dałam 3/4 szklanki i miałam stracha czy wyrośnie. Wyrosło bez problemów i wciąż było pulchniutkie

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
Krystyno
wink.gif
,
Dziękuję bardzo, bardzo smaczne ciasto, kładąc dużo jabłek
icon_rolleyes.gif

IMG_5580.JPG
Krystyna, dziękuje ci duże
cvety.gif

Załączniki

• IMG_5580.JPG
    IMG_5580.JPG
    215.4 KB · Wyświetleń: 2

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Bardzo dobre ciasto , Krysiu !
lecker.gif

Leciutkie, delikatne - i pyszne !
icon_smile.gif
Zamiast posiekanych orzechów dałam mączkę orzechową [ myślałam, że malakser posieka orzechy, a on po prostu zmielił je na pyłek - co wcale nie zaszkodziło smakowi ciasta ;) ]
Dziękuję za kolejny super przepis !
cvety.gif

Załączniki

• ciasto_miodowe1.jpg
    ciasto_miodowe1.jpg
    35.7 KB · Wyświetleń: 2
  • ciasto_miodowe2.jpg
    ciasto_miodowe2.jpg
    44.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Zrobiłam znowu, co prawda zamiast jabłek są gruszki, ale też się liczy
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• Miodowe_z_orzechami_i_gruszkami.jpg
    Miodowe_z_orzechami_i_gruszkami.jpg
    68.8 KB · Wyświetleń: 0

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
O, ja też muszę zrobić z gruszkami, bo cały worek stoi na balkonie, a z jabłkami bardzo mi smakowało. Tylko jak to zapamiętać, kiedy tyle ciast pcha się pod rękę.

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Słowo się rzekło...
Zrobiłam z gruszkami, a zamiast orzechów wrzuciłam żurawinę. Niestety, wszystko opadło na dno. Oczywiście nie ujmuje to smaku.
Moi mężczyżni własnie zasysają. Mąż w skali dziesięciostopniowej ocenił na 8,5. A dlaczego nie więcej? Bo po pierwszym kawałku za wczesnie na ocenę. On jest wieeelki łakomczuch.
smacznego.gif

Edytuję: po drugim kawałku ocena podskoczyła do 9 na 10. Ale wciąga już trzeci kawałek (a kroiłam mu szczerze od serca).
Ja też się skusiłam. Kurczę, a miałam nie jeść po osiemnastej. Puszyste, wilgotne, no naprawdę pyszne. I jak ładnie się komponuje kolorystycznie. Tylko co zrobić, żeby wszystko nie opadało na dno?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy