- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Wersja zeszytowa jest odrobinę inna. Znaczy się krem był trochę inny, więc w nawiasie podam składniki jak były zapisane)
Składniki:
Ciasto:
* 800 g mąki krupczatki (+ do podsypywania)
* 200 g miodu naturalnego
* 150 g masła/margaryny
* 200 g cukru pudru
* 2 łyżeczki sody
* 2 jajka
* ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody
Masa:
* 200 g masła
* 200 g cukru pudru
* 1000 ml mleka (1 litr)
* 6 łyżek z czubkiem kaszy manny ( wersja zeszytowa - 4 czubate łyżki[/i])
* 4 łyżki wiórek kokosowych
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* mały kieliszek (ok. 25 ml) alkoholu - brandy, wódki ( tego nie było w zeszycie)
* ( 4 żółtka) - wersja zeszytowa
Dodatkowo: powidła węgierkowe lub dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę posiekac z masłem/margaryną. Następnie dodac pozostałe składniki i zagnieśc miękkie i elastyczne ciasto. (ciasto trochę się klei)
Ciasto podzielic na 4 (3 - w zeszycie) równe części.
Każdą z 4 części rozwałkowac na blaszkę 24x36cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
(Każdą z 3 części rozwałkowac na blaszkę z wyposażenia piekarnika (ok. 33x34) wyłożoną papierem
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 7-10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwac np. widelcem
Masa:
Na mleku ugotowac kaszę mannę. Na koniec gotowania dodac wiórki kokosowe. Dokładnie ostudzic.
Masło bardzo dobrze utrzec z cukrem pudrem ( i z żółtkami )
Do utartego masła dodawac po łyżce ugotowanej kaszy i ucierac.
Wystudzone blaty przełożyc masą. Dla przełamania smaku można posmarowac blat powidłami lub dżemem.
Całośc delikatnie przycisnąc i odstawic do schłodzenia na kilka godzin.
Ciasto zrobi się miękkie . Wierzch można polac polewą czekoladową

Składniki:
Ciasto:
* 800 g mąki krupczatki (+ do podsypywania)
* 200 g miodu naturalnego
* 150 g masła/margaryny
* 200 g cukru pudru
* 2 łyżeczki sody
* 2 jajka
* ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody
Masa:
* 200 g masła
* 200 g cukru pudru
* 1000 ml mleka (1 litr)
* 6 łyżek z czubkiem kaszy manny ( wersja zeszytowa - 4 czubate łyżki[/i])
* 4 łyżki wiórek kokosowych
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* mały kieliszek (ok. 25 ml) alkoholu - brandy, wódki ( tego nie było w zeszycie)
* ( 4 żółtka) - wersja zeszytowa
Dodatkowo: powidła węgierkowe lub dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę posiekac z masłem/margaryną. Następnie dodac pozostałe składniki i zagnieśc miękkie i elastyczne ciasto. (ciasto trochę się klei)
Ciasto podzielic na 4 (3 - w zeszycie) równe części.
Każdą z 4 części rozwałkowac na blaszkę 24x36cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
(Każdą z 3 części rozwałkowac na blaszkę z wyposażenia piekarnika (ok. 33x34) wyłożoną papierem
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 7-10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwac np. widelcem
Masa:
Na mleku ugotowac kaszę mannę. Na koniec gotowania dodac wiórki kokosowe. Dokładnie ostudzic.
Masło bardzo dobrze utrzec z cukrem pudrem ( i z żółtkami )
Do utartego masła dodawac po łyżce ugotowanej kaszy i ucierac.
Wystudzone blaty przełożyc masą. Dla przełamania smaku można posmarowac blat powidłami lub dżemem.
Całośc delikatnie przycisnąc i odstawic do schłodzenia na kilka godzin.
Ciasto zrobi się miękkie . Wierzch można polac polewą czekoladową

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: