Miodowe ze starego zeszytu

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Wersja zeszytowa jest odrobinę inna. Znaczy się krem był trochę inny, więc w nawiasie podam składniki jak były zapisane)


miodowe4.JPG

Składniki:

Ciasto:

* 800 g mąki krupczatki (+ do podsypywania)
* 200 g miodu naturalnego
* 150 g masła/margaryny
* 200 g cukru pudru
* 2 łyżeczki sody
* 2 jajka
* ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody

Masa:

* 200 g masła
* 200 g cukru pudru
* 1000 ml mleka (1 litr)
* 6 łyżek z czubkiem kaszy manny ( wersja zeszytowa - 4 czubate łyżki[/i])
* 4 łyżki wiórek kokosowych
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* mały kieliszek (ok. 25 ml) alkoholu - brandy, wódki ( tego nie było w zeszycie)
* ( 4 żółtka) - wersja zeszytowa

Dodatkowo: powidła węgierkowe lub dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę posiekac z masłem/margaryną. Następnie dodac pozostałe składniki i zagnieśc miękkie i elastyczne ciasto. (ciasto trochę się klei)
Ciasto podzielic na 4 (3 - w zeszycie) równe części.
Każdą z 4 części rozwałkowac na blaszkę 24x36cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
(Każdą z 3 części rozwałkowac na blaszkę z wyposażenia piekarnika (ok. 33x34) wyłożoną papierem


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 7-10 minut. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto należy ponakłuwac np. widelcem

Masa:
Na mleku ugotowac kaszę mannę. Na koniec gotowania dodac wiórki kokosowe. Dokładnie ostudzic.
Masło bardzo dobrze utrzec z cukrem pudrem ( i z żółtkami )
Do utartego masła dodawac po łyżce ugotowanej kaszy i ucierac.

Wystudzone blaty przełożyc masą. Dla przełamania smaku można posmarowac blat powidłami lub dżemem.
Całośc delikatnie przycisnąc i odstawic do schłodzenia na kilka godzin.
Ciasto zrobi się miękkie . Wierzch można polac polewą czekoladową

miodowe5.JPG
 

Załączniki

  • miodowe4.JPG
    miodowe4.JPG
    85.1 KB · Wyświetleń: 0
  • miodowe5.JPG
    miodowe5.JPG
    95.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Przepiękne!

U nas w domu nazywało się po prostu miodowe. Składało się z 3 warstw, reszta właściwie identyczna... pewnie jeden z przepisów ze starych lat (tzn. lat młodości mojej mamy
icon_mrgreen.gif
)
Aha! I koniecznie z dżemem porzeczkowym
icon_smile.gif



Będę piekła na sylwestra.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy