- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Takie trochę inne ciasteczka. Mięciutkie, lekko miodowe. Chyba najlepiej poświadczy o nich fakt, że większość zniknęła w otchłaniach brzuchów mojej klasy przed przyjściem gości na Dni Otwarte .
1 szklanka cukru
2/3 kostki miękkiego masła
2 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki miodu płynnego
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki startej marchwi
Wszystkie składniki oprócz marchewki ucieramy mikserem przez 2 minuty, do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy marchew i mieszamy. Ciasto nakładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (coś nie przekonuje mnie wersja z książki - na nienatłuszczona blachę), formując kulki. Wygodniej może być formować kulki wilgotnymi dłońmi - wtedy powstaną z nich równe placuszki. Trzeba pamiętać o sporych odstępach między ciastkami! Pieczemy około 15 minut w 165 stopniach, na jasnozłoty kolor.
Przepis z książki "Ciasteczka" wyd. Astrum.