Miodowniczki

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
miodowniczki2.JPG

Takie trochę inne ciasteczka. Mięciutkie, lekko miodowe. Chyba najlepiej poświadczy o nich fakt, że większość zniknęła w otchłaniach brzuchów mojej klasy przed przyjściem gości na Dni Otwarte .
icon_mrgreen.gif


1 szklanka cukru

2/3 kostki miękkiego masła

2 i 1/2 szklanki mąki

1/4 szklanki miodu płynnego

2 jajka

1/4 łyżeczki soli

łyżeczka cukru wanilinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki startej marchwi



Wszystkie składniki oprócz marchewki ucieramy mikserem przez 2 minuty, do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy marchew i mieszamy. Ciasto nakładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (coś nie przekonuje mnie wersja z książki - na nienatłuszczona blachę), formując kulki. Wygodniej może być formować kulki wilgotnymi dłońmi - wtedy powstaną z nich równe placuszki. Trzeba pamiętać o sporych odstępach między ciastkami! Pieczemy około 15 minut w 165 stopniach, na jasnozłoty kolor.

Przepis z książki "Ciasteczka" wyd. Astrum.