- Lip 11, 2007
- 861
- 1
- 0
Ciasto:
- 3 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1/2 kostki margaryny ( 125g)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 3 płaskie łyżeczki sody
Krem:
- 3 szkl mleka
- 1/2 szkl kaszy manny
- cukier - do smaku
- 170 g masła
+ słoik kwaskowatego dżemu ( wiśnia, porzeczka)
1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku. Tą mieszaninę wlać do mąki wymieszanej z sodą, dodać miód. Zagnieść ciasto - będzie ono kleiste, ale nie należy dodawać mąki.
Podzielić na 3 części. Wyłożyć na blachę ( wyłożoną papierem do pieczenia) 1 porcję ciasta i równomiernie rozłożyć dłonią maczaną w zimnej wodzie. Piec ok 8-9 minut w 175 stopniach ( termoobieg). Od razu po upieczeniu wyjąć z blachy i usunąć papier. W ten sposób upiec kolejne 2 placki.
2. Z kaszy i mleka ugotować grysik. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po łyżce grysiku. Można wlać kieliszek wódki lub kilka kropli soku z cytryny.
3. Jeśli dżem jest dość rzadki, polecam go zagotować i zagęścić płaską łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody.
Przełożyć ostudzone placki : placek-1/2 kremu-placek-gorący dżem-placek-reszta kremu.
Wierzch posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Polecam ciasto - jest smaczne, szybko mięknie i szybko się robi
.
- 3 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 1/2 kostki margaryny ( 125g)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 3 płaskie łyżeczki sody
Krem:
- 3 szkl mleka
- 1/2 szkl kaszy manny
- cukier - do smaku
- 170 g masła
+ słoik kwaskowatego dżemu ( wiśnia, porzeczka)
1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku. Tą mieszaninę wlać do mąki wymieszanej z sodą, dodać miód. Zagnieść ciasto - będzie ono kleiste, ale nie należy dodawać mąki.
Podzielić na 3 części. Wyłożyć na blachę ( wyłożoną papierem do pieczenia) 1 porcję ciasta i równomiernie rozłożyć dłonią maczaną w zimnej wodzie. Piec ok 8-9 minut w 175 stopniach ( termoobieg). Od razu po upieczeniu wyjąć z blachy i usunąć papier. W ten sposób upiec kolejne 2 placki.
2. Z kaszy i mleka ugotować grysik. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po łyżce grysiku. Można wlać kieliszek wódki lub kilka kropli soku z cytryny.
3. Jeśli dżem jest dość rzadki, polecam go zagotować i zagęścić płaską łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody.
Przełożyć ostudzone placki : placek-1/2 kremu-placek-gorący dżem-placek-reszta kremu.
Wierzch posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Polecam ciasto - jest smaczne, szybko mięknie i szybko się robi
