Miodownik przekładany

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Ciasto:

- 3 szkl mąki

- 1 szkl cukru

- 1/2 kostki margaryny ( 125g)

- 3 jajka

- 3 łyżki miodu

- 3 płaskie łyżeczki sody




Krem:

- 3 szkl mleka

- 1/2 szkl kaszy manny

- cukier - do smaku

- 170 g masła




+ słoik kwaskowatego dżemu ( wiśnia, porzeczka)




1. Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku. Tą mieszaninę wlać do mąki wymieszanej z sodą, dodać miód. Zagnieść ciasto - będzie ono kleiste, ale nie należy dodawać mąki. 

Podzielić na 3 części. Wyłożyć na blachę ( wyłożoną papierem do pieczenia) 1 porcję ciasta i równomiernie rozłożyć dłonią maczaną w zimnej wodzie. Piec ok 8-9 minut w 175 stopniach ( termoobieg). Od razu po upieczeniu wyjąć z blachy i usunąć papier. W ten sposób upiec kolejne 2 placki. 

2. Z kaszy i mleka ugotować grysik. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać po łyżce grysiku. Można wlać kieliszek wódki lub kilka kropli soku z cytryny.

3. Jeśli dżem jest dość rzadki, polecam go zagotować i zagęścić płaską łyżką mąki ziemniaczanej rozrobioną w odrobinie wody.




Przełożyć ostudzone placki : placek-1/2 kremu-placek-gorący dżem-placek-reszta kremu.

Wierzch posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.




Polecam ciasto - jest smaczne, szybko mięknie i szybko się robi
icon_smile.gif
.