CIASTO
450 g mąki
180 g masła
180 g cukru pudru
1 jajko
1,5 łyżeczki sody
6 dużych łyżek miodu
4 łyżki śmietany (12%)
łyżka kakao (dla nadania koloru, ale nie koniecznie)
KREM
70 g mielonych orzechów
200 g masła
słodzone mleko w puszcze (gotować 2 godziny, ostudzić przed otwarciem)
SYROP
2,5 łyżki cukru
150 ml ciepłej wody
50 ml rumu (lub aromat, wtedy więcej wody)
CIASTO: W kąpieli wodnej rozpuścić masło, cukier, jajko, miód i śmietanę. Powstanie rzadki krem. Do miski przesiać mąkę zmieszaną z sodą, dodać krem. Łyżką wymieszać, gdyby było zbyt rzadkie dodać troszkę mąki. Ciasto będzie dość śliskie nie sztywne, podzielić je na 5 równych części. Przykryć i odstawić na 10 minut do lodówki. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 różnych kół (kwadratów, prostokątów, jak kto woli). Na każdym kawałku rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Resztki upiec do pokruszenia na wierzch.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni 4-6 minut. Zostawić na papierze do ostygnięcia.
KREM: Ostudzone mleko zmiksować z masłem i zmielonymi orzechami. Nie powinno być zbyt gęste, bo będzie się ciężko smarowało.
SYROP: zmieszać wszystko razem, ostudzić.
Krem podzielić na 5 równych części i jedną mniejszą.
Spodni placek posmarować syropem z wierzchu, wysmarować częścią kremu. Kolejny posmarować syropem od spodu, położyć na pierwszy placek, wysmarować syropem po wierzchu, nałożyć część kremu. I tak do wykończenia placków.
Krem rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta.
Posiekać 2 garści orzechów, upieczone resztki ciasta pokruszyć, posypać wierzch i boki.
Ostawić na 24 godziny do lodówki.
Smakuje dużo lepiej niż wygląda.
450 g mąki
180 g masła
180 g cukru pudru
1 jajko
1,5 łyżeczki sody
6 dużych łyżek miodu
4 łyżki śmietany (12%)
łyżka kakao (dla nadania koloru, ale nie koniecznie)
KREM
70 g mielonych orzechów
200 g masła
słodzone mleko w puszcze (gotować 2 godziny, ostudzić przed otwarciem)
SYROP
2,5 łyżki cukru
150 ml ciepłej wody
50 ml rumu (lub aromat, wtedy więcej wody)
CIASTO: W kąpieli wodnej rozpuścić masło, cukier, jajko, miód i śmietanę. Powstanie rzadki krem. Do miski przesiać mąkę zmieszaną z sodą, dodać krem. Łyżką wymieszać, gdyby było zbyt rzadkie dodać troszkę mąki. Ciasto będzie dość śliskie nie sztywne, podzielić je na 5 równych części. Przykryć i odstawić na 10 minut do lodówki. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 różnych kół (kwadratów, prostokątów, jak kto woli). Na każdym kawałku rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Resztki upiec do pokruszenia na wierzch.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180stopni 4-6 minut. Zostawić na papierze do ostygnięcia.
KREM: Ostudzone mleko zmiksować z masłem i zmielonymi orzechami. Nie powinno być zbyt gęste, bo będzie się ciężko smarowało.
SYROP: zmieszać wszystko razem, ostudzić.
Krem podzielić na 5 równych części i jedną mniejszą.
Spodni placek posmarować syropem z wierzchu, wysmarować częścią kremu. Kolejny posmarować syropem od spodu, położyć na pierwszy placek, wysmarować syropem po wierzchu, nałożyć część kremu. I tak do wykończenia placków.
Krem rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta.
Posiekać 2 garści orzechów, upieczone resztki ciasta pokruszyć, posypać wierzch i boki.
Ostawić na 24 godziny do lodówki.
Smakuje dużo lepiej niż wygląda.