- Mar 23, 2005
- 3,267
- 0
- 0
Przepis z forum GW. Tu obszerne wątki na temat tej szarlotki:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,682764...80,0,2.html?v=2
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,281058...1287,0.html?v=2
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- mielony cynamon
- cukier waniliowy
- cukier
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.
Kruche ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 25 dag masła
- 1 filiżanka cukru (dałam ok. ½ szkl.)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 białko
Sposób przyrządzania:
Jabłka obrać, przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ilość wg uznania), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryć i odstawić na 2 godziny.
Kruche ciasto:
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować połowę ciasta, wyłożyć nim tortownicę o średnicy 26-28 cm. Ciasto posmarować surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka (przecięciem do dołu), przykryć resztą rozwałkowanego ciasta i piec godzinę w temp. 160°C.
Piekłam w tortownicy o śr. 28 cm. Do ciasta musiałam dodać trochę więcej śmietany, aby dało się zespolić. Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 min.) wyłączyłam dolną grzałkę żeby za bardzo nie przypiec spodu.
A wyglądała tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,682764...80,0,2.html?v=2
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,281058...1287,0.html?v=2
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- mielony cynamon
- cukier waniliowy
- cukier
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.
Kruche ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 25 dag masła
- 1 filiżanka cukru (dałam ok. ½ szkl.)
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- 1 białko
Sposób przyrządzania:
Jabłka obrać, przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ilość wg uznania), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryć i odstawić na 2 godziny.
Kruche ciasto:
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować połowę ciasta, wyłożyć nim tortownicę o średnicy 26-28 cm. Ciasto posmarować surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka (przecięciem do dołu), przykryć resztą rozwałkowanego ciasta i piec godzinę w temp. 160°C.
Piekłam w tortownicy o śr. 28 cm. Do ciasta musiałam dodać trochę więcej śmietany, aby dało się zespolić. Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 min.) wyłączyłam dolną grzałkę żeby za bardzo nie przypiec spodu.
A wyglądała tak:


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: