- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Pełny tytuł posta powinien brzmieć : Miskata ( miscata) wersja qd.
Opowieść tu.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej ( w oryginale zalecane jest zmieszanie mąki typ 00 z mąką makaronową durum)
75 g smalcu ( stopionego)
2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
2 jajka
25 g świeżych drożdży lub 1 paczuszka drożdży instant
250-270 g wody lub mleka
1 łyżeczka (7 g) soli
Składniki na farsz:
300 g kiełbasy ( użyłam białej) lub boczku lub szynki lub ? o zgrozo! parówek pokrojonych w kostkę
50 - 70 g czarnych oliwek , najlepiej suszonych
30 - 50 g kaparów ( odsączonych z zalewy)
tarty parmezan do posypania ( dowolnie)
dodatkowo 1 jajko ( rozbite z łyżką mleka) do sklejania podczas formowania
Wykonanie:
Ciasto zamiesić, odstawić do wyrośnięcia. Potem podzielić na kęsy 100 g. Każdy kęs rozwałkować na cienki placek i na placku rzadko ułożyć nadzienie ( kiełbasa bez osłonek, samo mięso). Zwinąć roladę i z rolady uformować ślimaka, starannie przyklejając koniec. Odstawić do napuszenia, pomalować rozbełtanym jajkiem i piec 35 min w temperaturze 220 stopni.
Opowieść tu.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej ( w oryginale zalecane jest zmieszanie mąki typ 00 z mąką makaronową durum)
75 g smalcu ( stopionego)
2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
2 jajka
25 g świeżych drożdży lub 1 paczuszka drożdży instant
250-270 g wody lub mleka
1 łyżeczka (7 g) soli
Składniki na farsz:
300 g kiełbasy ( użyłam białej) lub boczku lub szynki lub ? o zgrozo! parówek pokrojonych w kostkę
50 - 70 g czarnych oliwek , najlepiej suszonych
30 - 50 g kaparów ( odsączonych z zalewy)
tarty parmezan do posypania ( dowolnie)
dodatkowo 1 jajko ( rozbite z łyżką mleka) do sklejania podczas formowania
Wykonanie:
Ciasto zamiesić, odstawić do wyrośnięcia. Potem podzielić na kęsy 100 g. Każdy kęs rozwałkować na cienki placek i na placku rzadko ułożyć nadzienie ( kiełbasa bez osłonek, samo mięso). Zwinąć roladę i z rolady uformować ślimaka, starannie przyklejając koniec. Odstawić do napuszenia, pomalować rozbełtanym jajkiem i piec 35 min w temperaturze 220 stopni.
Załączniki
-
miscata_kensy_cc.jpg34.7 KB · Wyświetleń: 0
-
miscata_placek_cc.jpg33 KB · Wyświetleń: 0
-
miscata_nadzienie.jpg32.7 KB · Wyświetleń: 0
-
miscata_zwijanie1.jpg32.2 KB · Wyświetleń: 0
-
miscata_zwijanie2.jpg30 KB · Wyświetleń: 0
-
miscata_zwijanie3.jpg31.3 KB · Wyświetleń: 0
-
miscata_zwijanie4.jpg33.7 KB · Wyświetleń: 0
-
miscata_cc.jpg29.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: