- Kwi 4, 2007
- 6,637
- 0
- 0
W/g przepisu mojej s.p.tesciowej
ok.1 l mleka najtlusciejszego-najlepiej takiego ze wsi(?)
2 jajka+2 zoltka
2-3 lyzki cukru
4 lyzki roztopionego masla
maka-tyle,zeby masa byla konsystencji rzadkiej smietany
szczypta soli
szczypta kardamonu
Wszystko zmixowac na min.obrotach,zeby nie bylo za duzo babelkow-tesciowa mieszala skladniki drewniana lyzka.(Make dosypywac w miare mieszania).Odstawic na pol/godzine,zeby odpoczelo i przemieszac jeszcze raz lyzka.
Rozgrzac lekko patelnie(nie bardzo!)i nakladac chochelka mase rozprowadzajac ja okreznymi ruchami po patelni(my mamy taka plyte).Nie przypiekac bardzo,tylko na zloty kolor.Ukladac na talerzu jeden nalesnik na drugi i w miedzyczasie przykrywac sciereczka.Przechowywac w woreczku foliowym w lodowce nawet do tygodnia.Podawac na zimno posmarowane maslem i posypane cukrem.Mnie smakuja tez "gole"na cieplo.W N.podaje sie je najczesciej do kawy.
Wychodzi ok.30 sztuk

ok.1 l mleka najtlusciejszego-najlepiej takiego ze wsi(?)
2 jajka+2 zoltka
2-3 lyzki cukru
4 lyzki roztopionego masla
maka-tyle,zeby masa byla konsystencji rzadkiej smietany
szczypta soli
szczypta kardamonu
Wszystko zmixowac na min.obrotach,zeby nie bylo za duzo babelkow-tesciowa mieszala skladniki drewniana lyzka.(Make dosypywac w miare mieszania).Odstawic na pol/godzine,zeby odpoczelo i przemieszac jeszcze raz lyzka.
Rozgrzac lekko patelnie(nie bardzo!)i nakladac chochelka mase rozprowadzajac ja okreznymi ruchami po patelni(my mamy taka plyte).Nie przypiekac bardzo,tylko na zloty kolor.Ukladac na talerzu jeden nalesnik na drugi i w miedzyczasie przykrywac sciereczka.Przechowywac w woreczku foliowym w lodowce nawet do tygodnia.Podawac na zimno posmarowane maslem i posypane cukrem.Mnie smakuja tez "gole"na cieplo.W N.podaje sie je najczesciej do kawy.
Wychodzi ok.30 sztuk

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: