- Paź 30, 2007
- 223
- 0
- 0
przepis skserowałam w pracy z jakiejś książki w pracy... teraz nawet nie pamiętam co to za książka była..
mój pierwszy raz z ciastem drożdżowym
Wyszlo lepiej niz się spodziewałam
Składniki
3 szklanki maki tortowej
3 jajka
3 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
szklanka mleka
cukier waniliniowy
szczypta soli
odsączone konfitury lub dobrze wysmażone powidła (w moim przypadku po prostu marmolada
)
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka (oddzielone od żółtek), z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, sukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką. Składniki lekko wyrabiamy, gdy się połączą dodajemy letni tłuszcz i pianę z białek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na równe częśći. Każdą część lekko rozwałkowujemy, na środek kładziemy łyżeczke nadzinia i zlepiamy brzegi. Układamy na wyzmarowanej tłuszczem blasze miejscem zlepienia od spodu, odstawiamy do wyrosnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem albo posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 160*C przez ok 30 minut lub nieco dłużej.
a potem szamamy
mój pierwszy raz z ciastem drożdżowym

Składniki
3 szklanki maki tortowej
3 jajka
3 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
szklanka mleka
cukier waniliniowy
szczypta soli
odsączone konfitury lub dobrze wysmażone powidła (w moim przypadku po prostu marmolada

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka (oddzielone od żółtek), z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, sukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką. Składniki lekko wyrabiamy, gdy się połączą dodajemy letni tłuszcz i pianę z białek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę, formujemy wałek i dzielimy na równe częśći. Każdą część lekko rozwałkowujemy, na środek kładziemy łyżeczke nadzinia i zlepiamy brzegi. Układamy na wyzmarowanej tłuszczem blasze miejscem zlepienia od spodu, odstawiamy do wyrosnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem albo posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 160*C przez ok 30 minut lub nieco dłużej.
a potem szamamy



