Znalazłam ten przepis w internecie, wypróbowałam i... to był strzał w dziesiątkę! Cukierki są mleczne, choć bez mleka
Składniki:
-3 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 kostki masła
- 1 filiżanka cukru
- 1\4 filiżanka wody
- 1\2 łyżeczki soli (nie więcej!)
Przygotowanie:
Masło ubić, dodać sól, cukier, wodę i miksować (w niewielkim garnku) na gazie ok. 10 minut, aż zacznie wyraźnie gęstnieć. Odłożyć mikser i mieszać masę drewnianą łyżką, aż zbrązowieje (nie zczarnieje
). Gotową przelać do wysmarowanej olejem formy/blachy (ja wlewam ją do tortownicy o średnicy 24cm). Zostawić "cukierki" do zastygnięcia. Gdy masa stwardnieje, połamać ją na kostki.
Uwaga! Cukierki mleczne mają być twarde, ponieważ nadają się one bardziej do ssania niż do gryzienia, chyba, że macie stalowe zęby
Składniki:
-3 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 kostki masła
- 1 filiżanka cukru
- 1\4 filiżanka wody
- 1\2 łyżeczki soli (nie więcej!)
Przygotowanie:
Masło ubić, dodać sól, cukier, wodę i miksować (w niewielkim garnku) na gazie ok. 10 minut, aż zacznie wyraźnie gęstnieć. Odłożyć mikser i mieszać masę drewnianą łyżką, aż zbrązowieje (nie zczarnieje

Uwaga! Cukierki mleczne mają być twarde, ponieważ nadają się one bardziej do ssania niż do gryzienia, chyba, że macie stalowe zęby
