- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Ten przepis już kilka razy wybawił mnie z opresji, kiedy okazało się, że we wszystkich sprawdzonych sklepach zabrakło mleka kokosowego, albo mam zbyt wielkiego lenia, żeby po nie pójść
. Przepis mam od Caritki, dziękuję
.
Składniki:
250g wiórków kokosowych
800 ml wody
Wykonanie:
Do garnka wsypać wiórki, zalać wodą, zagotować bez przykrywki - uważać, bo lubi wykipieć, po zagotowaniu wyłączyć gaz i odstawić przykryte pokrywką na 15 minut. Po tym czasie zmiksować i odcisnąć mleko - ja to robię w takim rożku z gęstego płótna, który uszyłam kiedyś do produkcji twarogu.
Moje uwagi:
Takie mleko jest trochę rzadsze niż to z puszki, nie jest też tak mocno pachnące, ale mi to odpowiada, takie domowe mleko kokosowe najlepiej udaje krowie.


Składniki:
250g wiórków kokosowych
800 ml wody
Wykonanie:
Do garnka wsypać wiórki, zalać wodą, zagotować bez przykrywki - uważać, bo lubi wykipieć, po zagotowaniu wyłączyć gaz i odstawić przykryte pokrywką na 15 minut. Po tym czasie zmiksować i odcisnąć mleko - ja to robię w takim rożku z gęstego płótna, który uszyłam kiedyś do produkcji twarogu.
Moje uwagi:
Takie mleko jest trochę rzadsze niż to z puszki, nie jest też tak mocno pachnące, ale mi to odpowiada, takie domowe mleko kokosowe najlepiej udaje krowie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: