Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Młoda kapusta duszona w całości
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="neta1976" data-source="post: 710039" data-attributes="member: 5955"><p>Nie wiem czy dokładnie przejrzałam ale chyba nic takiego nie ma na forum. To kapusta którą wszyscy się zachwycają a jednocześnie elgancki dodatek do mięsa. W sobotę akurat będę ją robić na niedzielny obiadek więc wrzucę fotki obrazujące po kolei proces tworzenia tego danka.</p><p></p><p><strong>Młoda kapusta w całości</strong></p><p></p><p>potrzebujemy:</p><p>- 2 główki kapusty</p><p>- w miarę szeroki garnek</p><p>- koperek</p><p>- kawałek kiełbasy</p><p>- ocet</p><p>- cukier</p><p>- smalec</p><p>- sól</p><p>- pieprz</p><p></p><p>Kapustę oczyszczamy i każdą kroimy na 4 części tak, żeby miała kawałek głąba który ją utrzyma po ugotowaniu w całości. Do garnka wlewany wodę (tak na oko 4-5 cm wysokości garnka) dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę smalcu i 2 łyżki octu. Układamy ciasno ćwiartki kapusty wciskając je pionowo do garnka. całość solimy i pieprzymy. Posypujemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaską i koperkiem. Przykrywamy i dusimy do miękkości.</p><p></p><p>Ja mam garnek taki że miesci mi się 6 ćwiartek więc z pozostałych dwóch robię surówkę:</p><p></p><p><strong>Surówka z kapusty</strong></p><p></p><p>- poł młodej kapusty</p><p>- marchew</p><p>- jabłko</p><p>- cebula</p><p>sos:</p><p>- 2 łyżeczki musztardy</p><p>- 1/2 łyżeczki cukru</p><p>- 2 łyżki oleju</p><p>- łyżka wody</p><p>- sól</p><p></p><p>Kapustę poszatkować, zetrzeć marchew i jabłko, cebulkę posiekać. Składniki sosu wymieszać aż cukier się rozpuści. Wymieszać z warzywami i odstawić na 30 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="neta1976, post: 710039, member: 5955"] Nie wiem czy dokładnie przejrzałam ale chyba nic takiego nie ma na forum. To kapusta którą wszyscy się zachwycają a jednocześnie elgancki dodatek do mięsa. W sobotę akurat będę ją robić na niedzielny obiadek więc wrzucę fotki obrazujące po kolei proces tworzenia tego danka. [B]Młoda kapusta w całości[/B] potrzebujemy: - 2 główki kapusty - w miarę szeroki garnek - koperek - kawałek kiełbasy - ocet - cukier - smalec - sól - pieprz Kapustę oczyszczamy i każdą kroimy na 4 części tak, żeby miała kawałek głąba który ją utrzyma po ugotowaniu w całości. Do garnka wlewany wodę (tak na oko 4-5 cm wysokości garnka) dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę smalcu i 2 łyżki octu. Układamy ciasno ćwiartki kapusty wciskając je pionowo do garnka. całość solimy i pieprzymy. Posypujemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaską i koperkiem. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Ja mam garnek taki że miesci mi się 6 ćwiartek więc z pozostałych dwóch robię surówkę: [B]Surówka z kapusty[/B] - poł młodej kapusty - marchew - jabłko - cebula sos: - 2 łyżeczki musztardy - 1/2 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - łyżka wody - sól Kapustę poszatkować, zetrzeć marchew i jabłko, cebulkę posiekać. Składniki sosu wymieszać aż cukier się rozpuści. Wymieszać z warzywami i odstawić na 30 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Młoda kapusta duszona w całości
Top
Bottom