Młoda kapusta duszona w całości

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Nie wiem czy dokładnie przejrzałam ale chyba nic takiego nie ma na forum. To kapusta którą wszyscy się zachwycają a jednocześnie elgancki dodatek do mięsa. W sobotę akurat będę ją robić na niedzielny obiadek więc wrzucę fotki obrazujące po kolei proces tworzenia tego danka.

Młoda kapusta w całości

potrzebujemy:
- 2 główki kapusty
- w miarę szeroki garnek
- koperek
- kawałek kiełbasy
- ocet
- cukier
- smalec
- sól
- pieprz

Kapustę oczyszczamy i każdą kroimy na 4 części tak, żeby miała kawałek głąba który ją utrzyma po ugotowaniu w całości. Do garnka wlewany wodę (tak na oko 4-5 cm wysokości garnka) dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę smalcu i 2 łyżki octu. Układamy ciasno ćwiartki kapusty wciskając je pionowo do garnka. całość solimy i pieprzymy. Posypujemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaską i koperkiem. Przykrywamy i dusimy do miękkości.

Ja mam garnek taki że miesci mi się 6 ćwiartek więc z pozostałych dwóch robię surówkę:

Surówka z kapusty

- poł młodej kapusty
- marchew
- jabłko
- cebula
sos:
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- łyżka wody
- sól

Kapustę poszatkować, zetrzeć marchew i jabłko, cebulkę posiekać. Składniki sosu wymieszać aż cukier się rozpuści. Wymieszać z warzywami i odstawić na 30 min.
 

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Zgodnie z zapowiedzią fotorelacja z gotowania kapustki.

1.jpg

Tak wygląda upchnięta w garnku:

2.jpg

Tak posypana dodatkami:

3.jpg

A tak po ugotowaniu:

4.jpg
 

Załączniki

  • 1.jpg
    1.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 1
  • 2.jpg
    2.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 1
  • 3.jpg
    3.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 1
  • 4.jpg
    4.jpg
    1,004 KB · Wyświetleń: 1

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
U mnie w domu taką kapstę gotuje sie w wersji wege
icon_wink.gif

Można polać bułką tarta ale ja wole tylko z koperkiem i solą
mniam.gif


Acha i do wody dodajemy tez pietruszke - kapucha ma lepszy smak
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Klio

Member
Paź 3, 2007
93
0
0
Robię niemal tak samo, ale z kapusty włoskiej, wersję wegetariańską. Włoska też jest pyszna, można podać z masłem i bułką albo jakimś sosem (pomidorowy, pieczarkowy, grzybowy).
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Marchewki jeszcze dajemy
icon_wink.gif

A dusi się dość szybko jak młoda jest.
Jakies 20-30 min. - nie pamiętam dokładnie
icon_frown.gif
 

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Z włoskiej jeszcze nie robiłam, też muszę spróbować.

A dusi się tak jak napisała Ilona, nigdy nie patrzyłam na zegarek ale niedługo. Ja robię ją częściej niż normalną krojoną młodą kapustkę bo nie lubię szatkowania główek.