Nie wiem czy dokładnie przejrzałam ale chyba nic takiego nie ma na forum. To kapusta którą wszyscy się zachwycają a jednocześnie elgancki dodatek do mięsa. W sobotę akurat będę ją robić na niedzielny obiadek więc wrzucę fotki obrazujące po kolei proces tworzenia tego danka.
Młoda kapusta w całości
potrzebujemy:
- 2 główki kapusty
- w miarę szeroki garnek
- koperek
- kawałek kiełbasy
- ocet
- cukier
- smalec
- sól
- pieprz
Kapustę oczyszczamy i każdą kroimy na 4 części tak, żeby miała kawałek głąba który ją utrzyma po ugotowaniu w całości. Do garnka wlewany wodę (tak na oko 4-5 cm wysokości garnka) dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę smalcu i 2 łyżki octu. Układamy ciasno ćwiartki kapusty wciskając je pionowo do garnka. całość solimy i pieprzymy. Posypujemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaską i koperkiem. Przykrywamy i dusimy do miękkości.
Ja mam garnek taki że miesci mi się 6 ćwiartek więc z pozostałych dwóch robię surówkę:
Surówka z kapusty
- poł młodej kapusty
- marchew
- jabłko
- cebula
sos:
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- łyżka wody
- sól
Kapustę poszatkować, zetrzeć marchew i jabłko, cebulkę posiekać. Składniki sosu wymieszać aż cukier się rozpuści. Wymieszać z warzywami i odstawić na 30 min.
Młoda kapusta w całości
potrzebujemy:
- 2 główki kapusty
- w miarę szeroki garnek
- koperek
- kawałek kiełbasy
- ocet
- cukier
- smalec
- sól
- pieprz
Kapustę oczyszczamy i każdą kroimy na 4 części tak, żeby miała kawałek głąba który ją utrzyma po ugotowaniu w całości. Do garnka wlewany wodę (tak na oko 4-5 cm wysokości garnka) dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę smalcu i 2 łyżki octu. Układamy ciasno ćwiartki kapusty wciskając je pionowo do garnka. całość solimy i pieprzymy. Posypujemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaską i koperkiem. Przykrywamy i dusimy do miękkości.
Ja mam garnek taki że miesci mi się 6 ćwiartek więc z pozostałych dwóch robię surówkę:
Surówka z kapusty
- poł młodej kapusty
- marchew
- jabłko
- cebula
sos:
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- łyżka wody
- sól
Kapustę poszatkować, zetrzeć marchew i jabłko, cebulkę posiekać. Składniki sosu wymieszać aż cukier się rozpuści. Wymieszać z warzywami i odstawić na 30 min.