- Sty 2, 2008
- 13,211
- 7,952
- 113
Przepis znalazłam w internecie. Niestety nie znam autora, a przepis zapisałam w 2010 roku i nie mogę go teraz znaleźć w sieci.
Składniki
1 duża główka kapusty (dałam 3/4 główki, ale miałam naprawdę sporą kapustę, z 1/4 zrobiłam dość dużą miskę surówki)
kawałek surowego boczku (ew. słoninki)
1 jabłko
1 pomidor
1 cebula
1 mała śmietana
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
sól, cukier (u mnie dodatkowo pieprz)
koperek
Na oliwie podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy grubo posiekaną kapustę i podlewamy
1/2 szkl. wody. Dodajemy obranego ze skóry pomidora, jabłko starte na grubych oczkach,
sól i cukier do smaku. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu, w międzyczasie doprawiłam też pieprzem. Boczek kroimy w kosteczkę,
smażymy na patelni na rumiano. Wrzucamy do kapusty (tłuszcz, który się wytopił
zachowujemy). Gdy kapusta będzie miękka rozgrzewamy pozostały na patelni tłuszcz (dodałam masła, ponieważ boczek miałam chudy i niewiele tłuszczu się wytopiło) i
podsmażamy na złoto mąkę. W ten sposób powstałą zasmażkę dodajemy do kapusty,
wlewamy śmietanę. Posypujemy grubo świeżym koperkiem i gotowe do jedzenia (chociaż ja wolę, gdy trochę postoi i nabierze mocy urzędowej
).
Składniki
1 duża główka kapusty (dałam 3/4 główki, ale miałam naprawdę sporą kapustę, z 1/4 zrobiłam dość dużą miskę surówki)
kawałek surowego boczku (ew. słoninki)
1 jabłko
1 pomidor
1 cebula
1 mała śmietana
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
sól, cukier (u mnie dodatkowo pieprz)
koperek
Na oliwie podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy grubo posiekaną kapustę i podlewamy
1/2 szkl. wody. Dodajemy obranego ze skóry pomidora, jabłko starte na grubych oczkach,
sól i cukier do smaku. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu, w międzyczasie doprawiłam też pieprzem. Boczek kroimy w kosteczkę,
smażymy na patelni na rumiano. Wrzucamy do kapusty (tłuszcz, który się wytopił
zachowujemy). Gdy kapusta będzie miękka rozgrzewamy pozostały na patelni tłuszcz (dodałam masła, ponieważ boczek miałam chudy i niewiele tłuszczu się wytopiło) i
podsmażamy na złoto mąkę. W ten sposób powstałą zasmażkę dodajemy do kapusty,
wlewamy śmietanę. Posypujemy grubo świeżym koperkiem i gotowe do jedzenia (chociaż ja wolę, gdy trochę postoi i nabierze mocy urzędowej