Močnik - ulubione śniadanie w moich okolicach*

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
moja ulubiona zupa to "zacierka" (jest bez mlaka ale co tam napiszę):
włoszczyzna , najlepiej młodą tzn. seler z nacią , wrzucic do garnka, zagotowac po ok 20-30 min. wrzucic marchewke w talarki, kilka ziemniaków w kostkę pokrojonych, przygotowac zacierki:mąka + woda, odrywając wrzucac do zupy , gotowac chwilę, na koniec dodac do zupy cebulke, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na smalcu ze skwarkami (mozna na oleju, ale to juz nie to). Mocnoe popieprzyc, posolic, po rozlaniu na talerze dodac dużo natki i magi.

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Pyszne danko w sam raz na śniadanko.
Ps. Jedyne co złe to to że trzeba pilnować, bo w czasie gdy się malowałam spalił mi się garnek :/

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Przed chwilą zrobiłam - jest przepyszne! Kluski faktycznie przypominają te zacierkowe, ale w tym gęstym waniliowym sosie smakują niebiańsko. Moje dziewczynki zachwycone.
Dziękuję za przepis.

Anka

Member
Mar 28, 2005
18,994
0
0
Elu, u nas to się nazywa "zupa chłopska" (podobno nawet chłop ją potrafi zrobić) i jest jedną z ulubionych
Zupa "chlopka" jest serwowana w Dziemianach rok temu jeszcze za 3,- zl czy 4,- zl nie pamietam, w kazdym razie cena jak na dzisiejsze czasy obledna, a zupa przepyszna byla.

monik1608

Member
Lut 7, 2011
40
0
0
pyszna zupka mleczna na śniadanie dla dziecka jak i dla dorosłego.polecam!!!!!!!!!!!!
lecker.gif

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Muszę spróbować, bo czyta się smakowicie. Ja robię zupę mleczną w zupełnie innej wersji: na gotującą osoloną lekko wodę sypię mąkę, jednocześnie mieszając, żeby powstały kluseczki a nie grudy, zagotowuję, wlewam mleko i znów zagotowuję. Zupa jest niezbyt gęsta, ale ma super smak, czasem do tego zjadam bułkę z dżemem truskawkowym albo bez bułki i wtedy trochę słodzę. Uwielbiam!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy