- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Przepis z magazynu Chatelaine - wydanie bodajze grudniowe. Kto lubi na slodko temu sie spodoba.
Oryginal dusi tego kuraka w rosole, ja jak zwykle rzucilam kurakiem w piekarnik.
Bywa, ze rzucam z wieksza jeszcze werwa i ochota na grila, ale nie czas jeszcze, musialabym brodzic w sniegu po kolana, zeby do grila sie dostac.
4 piersi
1-2 lyzki oliwy
1 lyzeczka rozmarynu
1/2 lyzeczki grubo mielonego pieprzu*
2 lyzki syropu klonowego
chlapka soku z cytryny (okolo 1-1/2 lyzeczki) dla zlamania smaku i lepszego skruszenia miesa
sol (lepsza bedzie sol smakowa np. herbamare by Vogel, moze byc wegeta jak ktos uzywa, albo mieszanka soli selerowa z porowa)
Przy okazji dywagacji o soli zdradzic moge sekret najlepszej soli na swiecie czyli sol Mike'a doskonala do frytek: do soli selerowej dodac nalezy koriander. Nie doskonala a bosssska. Niestety proporcji na smierc zapomnialam.
Kuraka polozyc w brytfance posolic, popieprzyc, posypac roztartym drobno rozmarynem. Mokre zmieszac, polac i marynowac min. godzine.
Piec w temp. 175C, ale nie zwrocilam uwagi ile. 30min? Wieprzowine i drob piecze sie do czasu, kiedy z miesa naklutego widelcem i przyduszonego wyplywa bezbarwny sos. Jak jest krwisty znaczy, ze trza jeszcze troche poczekac.
recenzje:
Wyobrazam sobie bazujac na przeszlych doswiadczeniach, ze jest pikantny od rozmarynu i pieprzny.
Maz powiedzial: ostry, ale dzieci zjadly z ochota.
Nie zostalo sladu, okruszka, cienia, zapachu. Nawet brytfanka umyta wiec zdjecia nastepnym razem.
PS
jak ktos bez piekarnika moge znalezc jak sie dusi.
* zamiast 1/2 lyzeczki pieprzu mielonego mozna utluc 1 lyzeczke calych ziaren.

Oryginal dusi tego kuraka w rosole, ja jak zwykle rzucilam kurakiem w piekarnik.
Bywa, ze rzucam z wieksza jeszcze werwa i ochota na grila, ale nie czas jeszcze, musialabym brodzic w sniegu po kolana, zeby do grila sie dostac.
4 piersi
1-2 lyzki oliwy
1 lyzeczka rozmarynu
1/2 lyzeczki grubo mielonego pieprzu*
2 lyzki syropu klonowego
chlapka soku z cytryny (okolo 1-1/2 lyzeczki) dla zlamania smaku i lepszego skruszenia miesa
sol (lepsza bedzie sol smakowa np. herbamare by Vogel, moze byc wegeta jak ktos uzywa, albo mieszanka soli selerowa z porowa)
Przy okazji dywagacji o soli zdradzic moge sekret najlepszej soli na swiecie czyli sol Mike'a doskonala do frytek: do soli selerowej dodac nalezy koriander. Nie doskonala a bosssska. Niestety proporcji na smierc zapomnialam.
Kuraka polozyc w brytfance posolic, popieprzyc, posypac roztartym drobno rozmarynem. Mokre zmieszac, polac i marynowac min. godzine.
Piec w temp. 175C, ale nie zwrocilam uwagi ile. 30min? Wieprzowine i drob piecze sie do czasu, kiedy z miesa naklutego widelcem i przyduszonego wyplywa bezbarwny sos. Jak jest krwisty znaczy, ze trza jeszcze troche poczekac.
recenzje:
Wyobrazam sobie bazujac na przeszlych doswiadczeniach, ze jest pikantny od rozmarynu i pieprzny.
Maz powiedzial: ostry, ale dzieci zjadly z ochota.
Nie zostalo sladu, okruszka, cienia, zapachu. Nawet brytfanka umyta wiec zdjecia nastepnym razem.
PS
jak ktos bez piekarnika moge znalezc jak sie dusi.
* zamiast 1/2 lyzeczki pieprzu mielonego mozna utluc 1 lyzeczke calych ziaren.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: