- Cze 25, 2007
- 435
- 0
- 0
Jest to jedno z najpopularniejszych ciast dla dzieci na podwieczorek we Fancji-zarowno w srody jak i w niedziele, lekko zmodyfikowane moze tez byc extra tortem na urodziny.Nie jest ono suche,ale bardzo czekoladowe.
A oto przepis:
przygotowanie-20min
pieczenie-30min
trudnosc-bardzo latwa
skladniki:
200gr gorzkiej czekolady
125gr masla
100gr maki
1,5lyz. proszku do pieczenia
4 jajka
200gr cukru
1 szczypta soli
W garnuszku rozpuscic maslo i czekolade (ja to robie w mikrofalowce,ale trzeba uwazac,podgrzewac bardzo krotko).Zdjac z ognia poczekac chwilke i dodac make z proszkiem.Rozgrzac piekarnik do 180°C.
Zoltka z cukrem ubic do bialosci, nastepnie polaczyc z czekolada.Ubic bialka ze szczypta soli na sztywna piane i polaczyc z reszta czekoladowej mikstury.
Wlac ciasto do okraglej tortownicy (obwod 26 do 28 cm)-wysmarowanej wczesniej maslem i wysypanej maka.
Piec okolo 30min-sprawdzic wbijajac w ciasto koncowke noza,jesli bedzie ona sucha-ciasto jest gotowe.
Zeby wyjac z tortownicy-poczekac az ciasto ostygnie.
Zycze smacznego.

A oto przepis:
przygotowanie-20min
pieczenie-30min
trudnosc-bardzo latwa
skladniki:
200gr gorzkiej czekolady
125gr masla
100gr maki
1,5lyz. proszku do pieczenia
4 jajka
200gr cukru
1 szczypta soli
W garnuszku rozpuscic maslo i czekolade (ja to robie w mikrofalowce,ale trzeba uwazac,podgrzewac bardzo krotko).Zdjac z ognia poczekac chwilke i dodac make z proszkiem.Rozgrzac piekarnik do 180°C.
Zoltka z cukrem ubic do bialosci, nastepnie polaczyc z czekolada.Ubic bialka ze szczypta soli na sztywna piane i polaczyc z reszta czekoladowej mikstury.
Wlac ciasto do okraglej tortownicy (obwod 26 do 28 cm)-wysmarowanej wczesniej maslem i wysypanej maka.
Piec okolo 30min-sprawdzic wbijajac w ciasto koncowke noza,jesli bedzie ona sucha-ciasto jest gotowe.
Zeby wyjac z tortownicy-poczekac az ciasto ostygnie.
Zycze smacznego.
